گولباخی باخانی سه لا سی باوه جانی

به وبلاگ من خوووووووووووش اومدید دوستان

تاريخ : یکشنبه ٤ دی ۱۳٩٠ | ۱٠:٠٤ ‎ق.ظ | نویسنده : خداداداحمدی مهندس باغبانی

http://img.tebyan.net/big/1389/08/811542376142059325220932016223225583120.jpghttp://img.tebyan.net/big/1389/08/16116922511091269127712183252166128289.jpg

 

مارچوبه Asparagus
نام علمی Asparagus officinalis
گیاه شناسی
مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر می رسد و دارای شاخه های نسبتا چوبی و صاف می باشد .
مارچوبه بصورت وحشی در اکثر نقاط دنیا می روید برگهای آن فلسی شکل بوده که از کنار آنها شاخه هایی باریک و دراز و سبز رنگ بصورت دسته های 3 تا 8 تائی خارج می شود .
بعلت زیبا بودن این گیاه را بصورت تزئینی در باغچه ها می کارند مار چوبه را در اوائل پائیز می چینند .
این گیاه از قدیم الایام مورد استفاده بشر بوده است و حتی در اهرام ثلاثه مصر نقاشی هایی وجود دارد که مارچوبه را نشان می دهد .
مارچوبه را می توان بصورت مختلف مصرف کرد . باید مارچوبه را با کمی آب و حرارات کم در ظرف های ضد زنگ پخت و تقریبا نیمه خام آنرا برداشت . آب مارچوبه را دور نریزید و از آن برای سوپ استفاده کنید زیرا دارای ویتامین و املاح می باشد . وقتیکه مارچوبه می خرید دقت کنید تازه باشد .
شاخه های مارچوبه تازه راست و نرم بوده و نوک آن نباید باز شده باشد و اگر فلسهای نوک آن باز باشد نشانه این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است .
خواص داروئی:
از نظرطب قدیم ایران مارچوبه گرم و خشک است بنابراین آنهایی که سرد مزاج هستند باید آنرا با عسل بخورند و آنهایی که گرم مزاج هستند باید آنرا با سرکه بخورند .
مارچوبه گیاهی است ادرار آور و دارای خواص زیادی است
1)خوردن آن دید چشم را تقویت می کند
2)برای تقویت نیروی جنسی مفید است
3)ضعف مثانه را برطرف می کند
4)برای تقویت قلب مفید است
5)ملین است و یبوست را برطرف می کند
6)تب بر است
7)مارچوبه بعلت داشتن کلروفیل خونساز است و کسانیکه کم خون هستند باید از آن استفاده کنند .
8)مارچوبه به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک می کند در غذا مصرف میشود

 http://up.3eke.ir/7165_i85eb0s610856crdxh97_l9qw.jpg

 http://www.bigoven.com/uploads/asparagus.jpg

http://fidilio.com/userfiles//Capture.JPG

Nutrient

Units

Value per 100 grams

Proximates

Water

g

92.40

Energy

kcal

23

Energy

kj

96

Protein

g

2.28

Total lipid (fat)

g

0.20

Ash

g

0.57

Carbohydrate, by difference

g

4.54

Fiber, total dietary

g

2.1

Minerals

Calcium, Ca

mg

21

Iron, Fe

mg

0.87

Magnesium, Mg

mg

18

Phosphorus, P

mg

56

Potassium, K

mg

273

Sodium, Na

mg

2

Zinc, Zn

mg

0.46

Copper, Cu

mg

0.176

Manganese, Mn

mg

0.262

Selenium, Se

mcg

2.3

Vitamins

Vitamin C, total ascorbic acid

mg

13.2

Thiamin

mg

0.140

Riboflavin

mg

0.128

Niacin

mg

1.170

Pantothenic acid

mg

0.174

Vitamin B-6

mg

0.131

Folate, total

mcg

128

Folic acid

mcg

0

Folate, food

mcg

128

Folate, DFE

mcg_DFE

128

Vitamin B-12

mcg

0.00

Vitamin A, IU

IU

583

Retinol

mcg

0

Vitamin A, RAE

mcg_RAE

29

Vitamin E

mg_ATE

2.000

Amino Acids

Tryptophan

g

0.022

Threonine

g

0.064

Isoleucine

g

0.084

Leucine

g

0.099

Lysine

g

0.108

Methionine

g

0.022

Cystine

g

0.027

Phenylalanine

g

0.054

Tyrosine

g

0.036

Valine

g

0.088

Arginine

g

0.107

Histidine

g

0.035

Alanine

g

0.107

Aspartic acid

g

0.265

Glutamic acid

g

0.374

Glycine

g

0.074

Proline

g

0.121

Serine

g

0.087

مارچوبه برای رفع خواب آلودگی صبحگاهی

محققان در یک پژوهش جدید دریافته‌ اند که عصاره ی مارچوبه حاوی اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که می ‌تواند حالت خواب آلودگی و کسالت را برطرف کند و از سلول های کبدی در برابر مواد سمی محافظت نماید.

مارچوبه در عین حال خاصیت ضد سرطانی، ضد قارچی و ضد التهابی دارد و ادرار آور نیز می باشد.

شرح این پژوهش در مجله ساینس فود منتشر شده است.

مارچوبه و کاهش وزن

هر 100 گرم مارچوبه فقط 20 کیلوکالری انرژی دارد و بدین ترتیب یک جایگزین بسیار عالی برای میان وعده های پُرکالری است.

مارچوبه باعث افزایش متابولیسم بدن شده و به عنوان یک چربی ‌سوز، به لاغری شما کمک می کند.

مارچوبه، تقویت کننده ی قلب‌

فولات اساسا برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است.

کمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله ی قلبی و بیماری های قلبی عروقی می‌ شود.

فولات مسئول تبدیل هموسیستئین به سیستئین است که تجمع آن در دیواره‌ های رگ ها باعث تصلب شرائین می ‌شود. با خوردن یک وعده مارچوبه، 66 درصد نیاز روزانه بدن به فولات تامین می ‌شود.

برای تسکین و آرامش قلب می توانید از دم کرده ی مارچوبه استفاده کنید. دم کرده ی مارچوبه را به این صورت تهیه کنید: چند شاخه مارچوبه را در داخل یک لیتر آب جوش بریزید و مقداری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. از این دم کرده به مقدار 2 تا 3 فنجان در روز بنوشید.

مارچوبه و دیگر خواص مفید آن

* مارچوبه به دلیل غنی بودن از فولات، برای زنان باردار بسیار مفید است؛ زیرا فولات برای جلوگیری از نقص لوله ی عصبی و ناهنجاری های مغز و نخاع لازم است و کمبود آن باعث زودتر به دنیا آمدن نوزاد، کاهش وزن شدید و رشد نکردن نوزاد تازه متولد شده، می گردد.

* مارچوبه ادرار آور است چرا که منبع بسیار خوبی از پتاسیم(202 میلی گرم در 100 گرم آن) و مقدار کمی سدیم (2 میلی گرم در 100 گرم آن) است. این خاصیت مُدر بودن مارچوبه به تنظیم فشارخون کمک می کند.

* خوردن مارچوبه دید چشم را تقویت می‌ کند.

* برای تقویت نیروی جنسی مفید است‌.

* ضعف مثانه را برطرف می ‌کند.

* ملین است و یبوست را برطرف می ‌کند.

* تب بُر است‌.

* مارچوبه برای افرادی که کم خونی دارند مفید است. این گیاه به ساختن گلبول‌ های قرمز خون نیز کمک می ‌کند.

* مارچوبه به دلیل ویتامین های مفیدی که دارد برای تقویت حافظه نیز سودمند است.

خرید، نگهداری و پخت مارچوبه

به هنگام خرید در پی ساقه‌ های سبز روشن باشید. شاخه ‌های مارچوبه ی تازه، راست و نرم بوده و جوانه های آن نباید باز شده باشد و اگر فلس‌ های نوک آن باز باشد نشانه ی این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است.

برای نگهداری مارچوبه، آن را در پارچه های مرطوب بپیچید و سپس در یک کیسه ی پلاستیکی قرار داده و در یخچال نگهداری کنید؛ زیرا گرما و خشکی، آن را از بین می ‌برد. نگهداری مارچوبه به این ترتیب علاوه بر حفظ ویتامین ‌های موجود در آن، به حفظ حالت تردی آن نیز کمک می ‌کند.

مارچوبه در دمای صفر درجه سانتی ‌گراد، همه محتوای اسید فولیک خود را به مدت دو هفته و 90 درصد ویتامین C را تا پنج روز حفظ می ‌کند. در حرارت اطاق، مارچوبه 75 درصد اسید فولیک اش را در مدت سه روز و 50 درصد ویتامین C را تا 24 ساعت از دست می ‌دهد.

پختن مارچوبهباعث به وجود آمدن تغییراتی در آن می شود؛ کلروفیل، رنگدانه ای که باعث سبزی گیاهان می ‌شود، به اسید حساس است.

با پختن مارچوبه، کلروفیل آن با اسیدهای موجود در آن یا در آب پخت واکنش شیمیایی داده، فئوفتین تشکیل می‌ دهد که به رنگ قهوه‌ای است. در نتیجه مارچوبه ی پخته، رنگ زیتونی دارد.

با افزایش سرعت پخت می ‌توان از این واکنش جلوگیری کرد و زمانی برای واکنش کلروفیل و اسیدها باقی نگذاشت یا آن که می ‌توان مقادیر زیاد آب را به کار برد تا اسیدها رقیق شوند و راه سوم این است که در ظرف را برداریم تا اسیدهای فرار از آن خارج شوند که البته دو راه آخر توصیه نمی شود، زیرا به این ترتیب مواد مغذی نیز به هدر می رود.

فرآیند پخت بافت مارچوبه را نیز تغییر می ‌دهد. به طوری که محتوای آب سلول ‌ها خارج شده و شکل آن ها به هم می ‌ریزد. افزودن نمک به هنگام پخت این روند را کند می ‌کند.

مراقب باشید

* افرادی که مبتلا به محدودیت عملکرد کلیه ها هستند نباید از این سبزی به مقدار زیاد، استفاده کنند؛ چرا که مصرف مارچوبه در افراد مبتلا به این عارضه باعث افزایش میزان اسیداوریک و در نتیجه بروز نقرس می شود.

* توجه داشته باشید که مصرف مارچوبه در افرادی که مبتلا به ورم مجاری ادرار هستند و یا اشخاص عصبی توصیه نمی شود.

* مارچوبه همچنین برای مبتلایان به روماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست.

* خوردن مارچوبه با داروهای ضد انعقاد، که نقش رقیق ‌سازی و انحلال لخته‌ های خونی را بر عهده دارند، تداخل می‌ کند؛ زیرا سرشار از ویتامین Kاست که به انعقاد خون کمک می ‌کند.

مارچوبه ، گیاهیست دائمی . قسمت خوراکی این گیاه ساقه های خیلی جوان آن می باشند که هنوز از زیر خاک خارج نشده اند و به همین دلیل رنگ انها سفید است.
اگر این ساقه های جوان که در زیر خاک قرار دارند از خاک خارج شوند رنگ آنها تغییر نموده و سبز رنگ می شوند و حتی به ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر نیز می رسند لکن قابل مصرف نخواهند بود .
● آب و هوا و خاک :
این گیاه در هر آب و هوا و خاکی به عمل می آید ولی بهترین خاک برای این گیاه زمین های شنی و هموسی قابل نفوذ به آب می باشند که رطوبت کافی داشته باشند.
برای برداشت محصول خوب بایستی زمین مورد استفاده برای کشت را از نظر کود فسفر تقویت نمود و از کشت مارچوبه در زمین های رُسی مرطوب پرهیز کرد . مگر آن که آن زمین را قبلا اصلاح کرده باشند و یا آن که زهکشی شده باشد.
● روش کاشت :
این گیاه را وسیله بذر تکثیر می کنند .بذر آن سیاه رنگ و نسبتا درشت است . به این معنی که در هریک کیلوگرم بطور متوسط ۵۰ عدد بذر یافت می شود .بذر مارچوبه ، مدت ۵ تا ۸ سال قدرت رویش خود را حفظ می کند (قوه نامیه ) و پس از کاشت حدود یک ماه طول می کشد تا دانه ها سبز شوند .
برای کشت بذر ابتداء محل مناسبی را برای خزانه نمودن این گیاه در نظر می گیرند و آن را آماده می سازند . به ترتیبی که زمین خزانه کاملا پوک ( قوی و سبک ) باشد .
در پائیز بذر را به صورت خطی در زمین خزانه می کارند و پس از سبز شدن گیاه مرتبا آبیاری و وجین می کنند .
در بهار سال بعد در فروردین ماه تا اواخر اردیبهشت ماه نهال ها را به زمین اصلی که از قبل اماده شده است منتقل می سازند و روی خطوط به فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر از هر طرف می کارند .
در صورتی که بخواهند این گیاه را مستقیما در زمین اصلی بکارند ، در فروردین ماه و یا اردیبهشت ماه بذر را به فاصله ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر از هرطرف در زمین اصلی کاشته و زمین را آبیاری می کنند .
کشت مارچوبه ، در مزارع بسیار آسان است و در گذشته این گیاه را در فاصله بین درختان می کاشتند و از ساقه های جوان آن که در زیر خاک قرار دارند برای مصرف خوراکی استفاده می کردند .
ساقه های جوان و سفید رنگ را که از زیر خاک خارج می سازند دسته دسته کرده برای فروش به بازار فروش می فرستند .
زمین محل کشت مارچوبه، نیاز به تقویت دارد و بایبستی از نظر مواد غذائی غنی باشد تا محصول پُربار بدهد .
لازم به تذکر است که مارچوبه در واقع در ایران یک نوع سبزی اشرافی میباشد و عموم مردم علاقه ای به استفاده از آن از خود نشان نمیدهند .

http://www.rahkar.ir/upload/image/%D9%85%D8%A7%D8%B1%DA%86%D9%88%D8%A8%D9%87.jpg



Weblog Themes By Pichak

<< مطالب جدیدتر ........ مطالب قدیمی‌تر >>

موضوعات

آرشیو مطالب

درباره وبلاگ


دوستان به وبلاگ من خوش اومدین حتما نظر بدین منتظر نظرات سازنده شما هستیم (وه خیر بین)

s

Created By Webloger.5u.com

*
*
*
*
*
*
*

Powered by webloger ◄┤

Powered by webloger ◄┤

كد موسيقي براي وبلاگ

value= /script

  • ایران موزه | پاپو مارکت