گولباخی باخانی سه لا سی باوه جانی

به وبلاگ من خوووووووووووش اومدید دوستان

تاريخ : یکشنبه ٤ دی ۱۳٩٠ | ۱٠:٢٢ ‎ق.ظ | نویسنده : خداداداحمدی مهندس باغبانی

بررسی روشهای مختلف خشک کردن گلها و برگهای تازه

مجله ترویجی دامپروری و کشاورزی سبزینه    

نویسنده : زهره نصرآبادی، علی تهرانی فر

 

چکیده مقاله :

از آنجا که خشک کردن گلها به وسیله هوا اغلب باعث بدشکلی گلها می‌شود. استفاده از مواد خشک‌کننده به‌عنوان روش جایگزین توصیه می‌شود. مهمترین مزیت این روش این است که این مواد آب درون بافت گیاه را جذب می‌کنند، در حالیکه به گلها اجازه می‌دهند تا شکل و رنگ خود را حفظ کنند. این روش برای گلهای حساس، گلهایی که به‌سرعت پژمرده می‌شوند، گلهایی که به فرم باز بوده، درصد رطوبت بالایی داشته و یا گلبرگ‌های ضخیم دارند مناسب است (3).

مناسب‌ترین گلها برای قرار دادن در محیط خشک‌کننده، گلهایی با ساختار ساده هستند، زیرا گلهای پیچیده با ساختار متراکم مواد خشک‌کننده ممکن است بین همه گلبرگها قرار نگیرند، در نتیجه گل به‌صورت غیر یکنواخت خشک شود. گیاهان برگ گوشتی هم ممکن است قبل از خشک شدن دچار پوسیدگی شوند (18).

 مهمترین مشکل این روش، شکنندگی بافت خشک شده است، زیرا هیچ روشی برای کنترل سرعت خشک شدن وجود ندارد متن مقاله : مواد خشک‌کننده: از آنجا که خشک کردن گلها به وسیله هوا اغلب باعث بدشکلی گلها می‌شود. استفاده از مواد خشک‌کننده به‌عنوان روش جایگزین توصیه می‌شود. مهمترین مزیت این روش این است که این مواد آب درون بافت گیاه را جذب می‌کنند، در حالیکه به گلها اجازه می‌دهند تا شکل و رنگ خود را حفظ کنند. این روش برای گلهای حساس، گلهایی که به‌سرعت پژمرده می‌شوند، گلهایی که به فرم باز بوده، درصد رطوبت بالایی داشته و یا گلبرگ‌های ضخیم دارند مناسب است (3).

مناسب‌ترین گلها برای قرار دادن در محیط خشک‌کننده، گلهایی با ساختار ساده هستند، زیرا گلهای پیچیده با ساختار متراکم مواد خشک‌کننده ممکن است بین همه گلبرگها قرار نگیرند، در نتیجه گل به‌صورت غیر یکنواخت خشک شود. گیاهان برگ گوشتی هم ممکن است قبل از خشک شدن دچار پوسیدگی شوند (18).

مهمترین مشکل این روش، شکنندگی بافت خشک شده است، زیرا هیچ روشی برای کنترل سرعت خشک شدن وجود ندارد

(1_2) ماسه :

باید ابتدا آن را با آب و مایع ظرفشویی کاملاً شستشو داد. سپس در آون Cْ120 آن را خشک کرده و 3 قاشق پارافین به ماسه گرم اضافه می‌کنیم و خوب آنها را مخلوط می‌کنیم بعد از سرد شدن 1 قاشق جوش شیرین و 1 قاشق سیلیکاژل نرم به آن افزوده و مجدداً مخلوط می‌کنیم. پارافین گرچه قدرت جذب آب را کم می‌کند ولی سطوح تیز ماسه را صاف می‌کند. جوش شیرین با افزایش pH باعث ثبات رنگ گل شده و سیلیکاژل هم قدرت جذب آب را بالا می‌برد (5). گلهای مناسب خشک کردن در ماسه عبارتند از: ستاره‌ای، نرگس، کوکب، آفتابگردان، زبان درقفا، بنفشه، گل قاصد، صدتومانی، میخک، شمعدانی، داودی، گلایل، میمون، تاج الموک، آهار، لاله، زنبق، کروسپیس، کوکب کوهی، یاس بنفش، رزها، زنبق رشتی، لوپن، لیاتریس، گل برف

(2_2) بوراکس:

کاربرد بوراکس به تنهایی باعث سفید شدن گلها می‌شود پس باید آن را به نسبت 1:2 با ماسه نرم یا به نسبت 6:1 با آرد ذرت مخلوط کرد این روش نسبتاً ارزان بوده و گلها طی 2ـ1 هفته خشک می‌شوند. افزودن 3 قاشق نمک بدون ید به مخلوط باعث حفظ رنگ اصلی گلها می‌شود(3) . ذرات آرد ذرت و ماسه ممکن است به برخی گلها چسبیده و حفراتی روی آنها ایجاد کنند (5). برای موادی غیر از سیلیکاژل، بسته به نوع ماده خشک‌کننده، نوع گل، ضخامت گلبرگها، میزان دما و رطوبت، فرایند خشک شده 3ـ1 هفته طول می‌کشد خشک شدن گلبرگهای نازک یک هفته و گلبرگها کلفت 14ـ10 روز طول می‌کشد. کاربرد اینها حالت آزمون و خطا دارد، زیرا اگر گلها زیاد در این مواد بمانند دچار حالت سوختگی می‌شوند. میانگین زمانی برای آرد ذرت 10 روز و برای ماسه 16 روز است

(2_3) سیلیکاژل :

 سیلیکاژل ، نوعی دی اکسید سیلیکون بی شکل است که به‌طور مصنوعی ساخته می‌شود (9سیلیکاژل ظرفیت خشک کنندگی بالایی دارد ، گرانولهای نامنظم این ماده دارای حفرات ریزی هستند که سطح ویژه ای حدود 800 متر مربع در گرم ایجاد می‌کنند. مولکولهای آب به‌صورت فیزیکی جذب منافذ آن می‌شوند ،درنتیجه هیچ تغییر شیمیایی رخ نداده وشکل آن هم تغییر نمی‌کند (9).این ماده می‌تواند تا 40 درصد وزن خود آب جذب کند. سیلیکاژل تجاری دارای ذرات درشتی است که ممکن است باعث ایجاد سوراخ در گلبرگها شود (5). نام تجاری سیلیکاژل Flower-DRI است که گرچه گران است ولی به دلیل سرعت بالای خشک کردن و حفظ رنگ اصلی گلها، صادرکنندگان آن را ترجیح می‌دهند (1). سیلیکاژل سفیدرنگ است و برخی اوقات حاوی بلورهای آبی رنگ کلرید کبالت است که به‌عنوان یک نشانگر برای تعیین مقدار رطوبت جذب شده عمل می‌کنند. با جذب رطوبت از گلها، این بلورها تدریجاً صورتی رنگ می‌شوند. بعد از صورتی شدن سیلیکاژل باید آن را روی سینی فر پهن کرده و 3ـ2 ساعت در دمای Cْ150ـ120 گرم کرد تا رطوبت خود را از دست داده و دوباره قابل استفاده شود (3)گلهایی که به این روش می‌توان آنها را خشک کرد عبارتند از: ژربرا، آلاله، داودی، نرگس، زبان درقفا، انگشتانه، ادریسی، یاس بنفش، رز ، بنفشه، آهار، گل ناز، جعفری (5) روشهای خشک کردن برگها: ظاهرا خشک کردن برگها سابقه بیشتری از خشک کردن گلها دارد. در موزه انگلستان یک تاج گل رومی از برگ بوی خشک شده وجود دارد که حدود 2000 سال قدمت دارد (5). برگها را هم مثل گلها می‌توان به وسیله جریان هوا یا قرار دادن در محیط خشک‌کننده خشک کرد،

 ولی روش‌های بهتری هم وجود دارد:

فشار همراه با گرما:

در این روش برگها را بین دو تکه کاغذ مومی قرار داده و آن را به وسیله یک صفحه فلزی با حرارت متوسط تحت فشار قرار می‌دهند، با این روش قابلیت انعطاف برگها و رنگهای پاییزی آنها حفظ می‌شود (5)

 

گلیسیرین:

گلیسیرین یک ترکیب جاذب رطوبت است که آب را از بافت گیاهی گرفته و در خود نگه می‌دارد ،این توانایی نگهداری آب باعث می‌شود که برگهای تیمار شده قابلیت انعطاف خود را حفظ کنند (2). این روش برای برگهای ماگنولیا ، دارواش ، عشقه، زرشک فرنگی، اوکالیپتوس، شمشاد، راش، کاملیا، بلوط و رودودندرون مناسب است (5). در این روش ابتدا ساقه را در محلول نمک (یک قاشق نمک در یک گالن آب) برای 24 ساعت قرار می‌دهند و سپس آن را درون محلول گلیسیرین حل شده در آب ولرم به نسبت حجمی 2:1 قرار می‌دهند. استفاده از محلول نمکی جذب محلول گلیسیرینه را تسهیل می‌کند، چون گلیسیرین غلیظ تر از آب است وممکن است آوندها را مسدود کرده و باعث پوسیدگی شود (5). اگر از برگهای جوان استفاده شود باید برگها به طور کامل در محلول 1:1 حجمی غوطه‌ور شده و سپس شسته شوند. بعد از 3ـ2 هفته برگها با حفظ قابلیت انعطاف خود خشک می‌شوند (5). اگر برگها بیش از حد در محلول بمانند، گلیسرول اضافی این عارضه عرق‌ریزی sweating می‌گویند که طی آن قطرات آب روی برگ و ساقه به چشم می‌خورد که به گیاه ظاهری نامناسب داده و شیوع بیماری‌های قارچی را هم افزایش می‌دهد (2)

مومی کردن:

در این روش ابتدا موم را ذوب کرده و سپس آن را با مقداری روغن معدنی رقیق می‌کنند (15)، سپس برگها را در آن فرو برده و بعد از خارج کردن تکان می‌دهند تا موم اضافی بریزد. بعد برای تثبیت آنرا در یخچال می‌گذارند (13)

 نتیجه گیری:

با وجود هزینه زیاد روشهایی نظیر سیلیکاژل، انجماد و مایکروویو، چون کیفیت گلهای خشک شده در این روشها بهتر است، تجار جهانی این روشها را به روشهای قدیمی ترجیح می‌دهند. درکشور ما نیز در صورت مشارکت مراکز علمی- تحقیقاتی با مراکز صنعتی از یک سو و مشارکت بخشهای خصوصی و دولتی برای گسترش این روشها ازسوی دیگر، باعث رونق گرفتن صنعت گل خشک در ایران خواهد شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست منابع

1- Clifford W. Collier, Jr. Preserving Flowers for Year-round Use •West VirginiaUniversity, Extension service. 2- Dubois, P. Joyce, D. 2005. Drying cut flowers and foliage. Department of Agriculture,Western Australia. 3- James C. Schmidt. Drying Flowers in a Desiccant.HorticulturistUniversityofIllinois. 4- McPhail, K.1998. Dry Flowers For Fun Decorations.MississippiStateUniversity, Office Of Agriculture Communication. 5- Pertuit, A. 1999. Drying flowers and perserving leaves. Extension Floriculture Specialist,ClemsonUniversity. 6- Trinklein, D. 2007. Drying Flowers and Foliage for Arrangements. Division of Plant Sciences. MU Extension,UniversityofMissouri. 7- http://plantanswers.tamu.edu/misc/dryflrs.html. 8- http://www.cyber-north.com/gardening/dryingflowers.html 9- http://www.geejaychemicals.co.uk/silicagel.htm#SILICA%20GEL 10- http://www.hintsandthings.co.uk/workshop/dryingflowers.htm. 11- http://www.humeseeds.com/drying.htm. 12- http://www.kidsgardening.com/growingideas/projects/apr03/pg1.html. 13- http://www.mke-stuff.com/ 14- http://www.pioneerthinking.com/crafts-floral.html. 15- http://www.preservedgardens.com/glycerin-antifreeze.htm 16- http://www.save-on-crafts.com/dryintecforf.html. 17- http://www.thegardener.btinternet.co.uk/ 18- http://www.thegardener.btinternet.co.uk/desiccant.html. 19- http://www.thegardener.btinternet.co.uk/preserving.html. 20- گل صد تومانیhttp://www.ustpo.gov/patft.



Weblog Themes By Pichak

<< مطالب جدیدتر ........ مطالب قدیمی‌تر >>

موضوعات

آرشیو مطالب

درباره وبلاگ


دوستان به وبلاگ من خوش اومدین حتما نظر بدین منتظر نظرات سازنده شما هستیم (وه خیر بین)

s

Created By Webloger.5u.com

*
*
*
*
*
*
*

Powered by webloger ◄┤

Powered by webloger ◄┤

كد موسيقي براي وبلاگ

value= /script

  • ایران موزه | پاپو مارکت