گولباخی باخانی سه لا سی باوه جانی

به وبلاگ من خوووووووووووش اومدید دوستان

تاريخ : چهارشنبه ۱٤ دی ۱۳٩٠ | ۱۱:۳٦ ‎ق.ظ | نویسنده : خداداداحمدی مهندس باغبانی

کمبود آهن

 

 بیماری ناشی از عوامل فیزیولوژیکی راDisorder می‌گویند.

 این اختلال از گیاه بیمار به گیاه سالم قابل انتقال نیست،

 می‌تواند در مرحله‌ای از رشد گیاه شکل بگیرد و شدت آن بستگی به نوع عامل دارد که می‌تواند مرگ گیاه را هم بدنبال داشته باشد

 

الف) حرارت

به دو صورت عمل می‌کند یابه صورت گرما و یا به صورت سرما (سرمازدگی، یخ زدگی).

 رنج متوسط دمایی برای اکثر گیاهان 30-15 درجه می‌باشد.

 در حرارتهای بالا علائم به صورتهای مختلفی ظاهر می‌شود که با غیر فعال کردن سیستم آنزیمی و اختلال در واکنشهای بیوشیمیایی تاثیرگذار می‌باشد.

 مثلا حرارت زیاد در سیب‌زمینی باعث black heart می‌شود که در انبار تنفس زیاد می‌شود و اکسیژن کاهش می‌یابد.

 آفتاب سوختگی بیشتر روی گیاهان زینتی تاثیرگذار است ودر مواقعی که روزها بارانی باشد و آفتاب ظاهر شود، قطرات باران مثل عدسی عمل می‌کنند.

 در گوجه‌فرنگی نیز عارضه sun scald ناشی از حرارت می‌باشد

نور و گرما:

آفتاب‌زدگی یکی از عوارض غیر پاتوژنیک گیاهان می باشد. مثلاً قهوه ای شدن برگها و سوختگی پوست انار یکی از علائم آفتاب زدگی می باشد.

آفتاب زدگی در زمستان از سرمای پس از تابش شدید آفتاب اتفاق می‌افت در این حالت پوست تنه درختان و شاخه ها چین خوردگی و شکاف برداشته، خشک می‌گردند.

 

سرمازدگی و یخ‌زدگی:

یخ‌زدگی زمانی حادث می‌شود که آب موجود در فضای بین سلولی یا در درون سلول یخ  بزند و تشکیل بلوریخ باعث پارگی غشاء سیتوپلاسمی و مرگ سلول می‌شود.

 سرمازدگی ممکن است برگشت‌پذیر باشد.

 برخی از باکتریها مثل Pseudomonas syringe و باکتریهای اپی‌فیت به عنوان هسته یخ عمل می‌کنند و باعث می‌شوند که یخ در دمای بالای صفر درجه هم هم یخ بزند‌ (در باغات بادام و شهرکرد این باکتری اپی‌فیت به عنوان هسته یخ عمل می‌کند).

سرمای ناگهانی موقعی که درخت به شکوفه می‌رود و باعث از بین رفتن تمام شکوفه‌ها می‌شود و ان سال محصولی عاید نخواهد شد.

 سرما 15درجه در مدت طولانی برای درختانی که به خواب نرفته اند مضر است. حساسترین عضو گیاه تنه و نوک شاخه ها می باشد.

 در اثر سرما ترک و شکافهایی در تنه ایجاد می گردد چون طبقات مختلف و تنه در مقابل سرما نمی‌توانند به طور یکنواخت منقبض شوند. ریشه گیاهان به ندرت از سرما صدمه می بینند.

 اثر سرما بر روی بافت‌های گیاهی به دو شکل است. 1- اثر سرما روی پرتوپلاسم گیاه،‌ 2- آب زیادی در سلول‌های یخ بسته از بین می‌رود

 انعکاس نور خورشید در اسفند و بهمن ماه از سطح زمین‌های پوشیده از برف سبب ایجاد ترکهایی در تنه می‌گردد.

نکروز توری غدد سیب‌زمینی:

 اگرسیب زمینی در دمای بسیار پایین قرار بگیرد آوندهای آبکش می‌میرند و نکروز توری به صورت شبکه‌ای دیده می‌شود. با تجزیه نشاسته به ساکاروز در این دما سیب‌زمینی شیرین می‌شود.

سرما زدگی مرکبات

سرمازدگی هر چند سال یکبار سلامت درختان مرکبات را در شمال ایران تهدید می‌کند.

 مقاومت درختان در مقابل سرما به مدت سرما، ادامه یخبندان، رسی و آبدار بودن خاک، وجود نسیم یاباد، ارتفاع باغ از سطح دریا و ... بستگی دارد

برگهای در صفردرجه سانتیگراد  کلروفیل از دست می دهند و سفید می شوند و می ریزند و با رشد قارچ‌های ساپروفیت در روی برگها لکه سیاهی دیده می‌شود.

 میوه ها در حرارت 4-3 درجه سانتیگراد زیر صفر ممکن است تغییر ظاهری پیدا نکنند ولی طعمشان عوض شده و تلخ می گردند.

 سرمای 12-8 درجه سانتیگراد زیر صفر موجب خشک شدن شاخه ها و انهدام درخت می‌شود.

 با یخ زدن شیره نباتی و آب داخل سلولها حجم سلول افزایش می‌یابد و در تنه و شاخه شکافهای ایجاد می‌شود و شیره نباتی بیرون آمده و در معرض هوا قهوه ای رنگ می‌شود.

 خطر سرمازدگی به درختان 4-3 و نهال‌های کوچک که در خزانه هستند بیشتر از درختان مسن است.

راهکارای جلوگیری از خطر سرمازدگی در مرکبات:

1-   مدت درجه حرارت زیر صفر حتی‌الامکان کم و کوتاه باشد.

2-  تقویت درختان مرکبات قبل از رسیدن فصل سرما و یخبندان

3- ارتفاع 150 تا 200 متری باغ از سطح دریا که باعث جریان هوا در باغ شود و هوای سرد در آن تجمع پیدا نکند.

4- محافظت بیشتر از پایه یا نهال‌های داخل خزانه

5-  کشت ارقام مقاوم «پونسیروس، انواع فورچونلای، انواع نارنگی، نارنج، پرتقال، ...»

6- ایجاد بادشکن به طور عمود بر جهت باد

7- جلوگیری از پایین آمدن درجه حرارت محیط باغ «استفاده از بخاری‌های نفتی یا پلار باغی»

 

اثر رطوبت: 1- در خاک           2- در هوا

رطوبت کم در خاک باعث ایجاد تنش در گیاه می‌شود اگر مداوم باشد غیر قابل برگشت و در نهایت کم رشدی و کوتولگی و پژمردگی را در پی دارد.

آب زیاد در خاک: باعث خفگی ریشه (بجز در برنج)، تخمیر غیر موازی و تولید مواد سمی می شود

رطوبت کم در هوا: موقتی می‌باشد و بندرت روی گیاهان تاثیرگذار است و در گیاهان زینتی و آپارتمانی اهمیت دارد

رطوبت زیاد رد هوا: چندان خسارت‌زا نیست و اگر دوران رطوبت طولانی باشد کمک به ورود پاتوژنهای هوایی می‌کند.

خسارت ناشی از تگرگ:

بر اثر ریزش تگرگ شدید، گل، میوه، جوانه و شاخه درختان زخمی شده و نفوذ عوامل بیماری زا در آنها آسان می‌شود.

 زخم های ناشی از ریز تگرگ گرد می‌باشد و اثر آن معمولاً یک یا دو ماه بعد ظاهر می‌شود.

 در بعضی از کشورها جهت مبارزه با تگرگ استفاده می‌شود که تگرگ به صورت باران نازل می‌شود.

 

آلودگی هوا Air pollution

1- آلاینده‌های اولیه (اصلی): همانطوری که تولید می‌شوند اثر می‌کنند مثل گاز HF و SO2 منبع این آلاینده‌ها، معمولا پالایشگاه‌ها و سوخت‌های فسیلی هستند

2- آلاینده‌های ثانویه: در نتیجه واکنش‌های نوری- شیمیایی به مواد آلاینده خطرناک تبدیل می‌شوند مثلo3(اوزون) که منبع این آلاینده‌ها در حضور نور ماوراءبنفش خورشید و کاتالیزورهای دیگر از مواد بی‌خطر تولید می‌شوند.                                                        O2+NO2=O3+NO2

 

مواد هیدرو کربنی ناقص سوخته شده با NO وارد واکنش می‌شوند و واکنش همیشه به سمت تولیدO3 پیش می‌رود. O3 به میزان   5 /0-1/0 برای گیاهان خطرناک است. این گاز از طریق روزنه‌ها وارد گیاه می‌شود و غشاء سلولی را بهم می‌ریزد.

 

نیتراتهای پراکسی اسیل نیترات (PAN):

از آلاینده‌های ثانویه می‌باشند که از ترکیب اکسیژن و NO2 تولید می‌شود. این ماده بسیار سمی می‌باشد و در غلظت‌های ppm 02/0-01/0 خسارت‌زا می‌باشد.

این مواد از طریق روزنه وارد برگ می‌شوند و باعث مرگ سلولهای پارانشیم اسفنجی می‌شوند که این پارانشیم‌ها محل قرارگیری هوا می‌باشند. علائم این عارضه به صورت ایجاد لکه‌های نقره‌ای روی گیاه دیده‌می‌شود.

فلورو هیدروژن FH:

از دودکش کارخانجات خارج می شود و توسط باد منتشر می شود.

 گازی است بسیار سمی که در غلظت‌های2/0-1/0 در بیلیون به گیاهانی چون ذرت، هلو، لاله و ... خسارت می‌زند.

 این گاز به حاشیه برگهای گیاهان دولپه‌ای و نوک گیاهان تک لپه‌ای صدمه می‌زند.

 نواحی صدمه دیده برنگ برنزه تا قهوه‌ای در آمده ممکن است از برگها جداگردند.

 بعضی از گیاهان فلوروهیدروژن را تا2000 قسمت در بیلیون تحممل می‌کنند این گاز ممکن است از طریق شستشو از گیاه خارج شود و گیاه تا چند هفته بعد بهبود می‌یابد.

 

دی اکسید سولفور(انیدرید سولفورو )SO2:

از آلاینده‌های اولیه می‌باشد

این گاز از منابع‌ از منابع سوختی و صنعتی تولید می‌گردد.

 در گیاه با آب واکنش می‌دهد و اسیدسولفوریک تولید می‌کند

غلظت5/0-3/0ppm آن ممکن است به گیاهان صدمه وارد کند.

 این گاز به تنهایی سبب سوختگی گیاهان می‌شود و ممکن است با رطوبت ترکیب شده و قطرات اسید تولید کند.

 انیدرید سولفورو بافتهای بین رگبرگهای گیاهان یونجه، بنفشه، سوزن برگان را سفید یا برنزه کم رنگ می‌کند در حالی که رگبرگها همچنان سبز هستند بافتهای دیگر ممکن است به رنگ قهوه‌ای در آیند.

اوزونo3:

یکی ازمضرترین گازها علیه سلامتی گیاهان می‌باشد.

 هیدروکربنهای حاصل از سوخت ناقص و دی اکسید ازت در مجاورت نورماوراء بنفش ترکیب می‌شوند NO2+O2=O3+NO                                                       

اوزون ممکن است بوسیله بادهای عمومی از طبقات فوقانی اتمسفر به سطح زمین آورده شود یا دراثر تخلیه الکتریکی هنگام رعد وبرق تشکیل گردد.

 ایجاد لکه‌های نکروز و لکه‌های منقوط در سطح فوقانی برگ‌ها، لکه‌های برنگ سفید رنگ پریده، برنزه، قهوه‌ای یا سیاه

بارانهای اسیدی:

زمانی که PH باران کمتر از 6/5 باشد می‌گویند باران اسیدی است و این پیامد مصرف سوختهای فسیلی می‌باشد.

 اگر در اتمسفر گازهایی مثل SO2 یا N2 فراوان باشد این ترکیبات در شرایط مساعد می‌توانند با آب باران واکنش داده و تولید اسید سولفوریک یا اسید نیتریک کنند. 70% بارانهای اسیدی از نوع اسید سولفوریک است.

 

گاز اتیلن:

بیشتر در میوه‌های رسیده وجود دارد.

 سوختهای ناشی از نفت و سوختهای فسیلی تولید اتیلن می‌کنند که باعث ایجاد اسکالد روی سبزیجات بخصوص کاهو می‌شود.

 

کمبود مواد غذایی

یکی از بارزترین علائم کمبود این عناصر تحلیل رشد و محصول می‌باشد.

 بعضی مواقع عنصری در خاک وجود دارد ولی به علت شرایط نامساعد شیمیایی خاک و یا عدم تعادل بین عناصر با یکدیگر و همچنین وجود اثر آنتاگونیسم بین بعضی از عناصر باعث می شود که گیاه نتواند آب را جذب کند.

کمبود عناصر غذایی در ایران بوفور در گیاهان  دیده می‌شود و به دو دلیل این عمل صورت می‌گیرد که عبارتند از:

1- بالا بودن اسیدیته (PH) خاک که مانع از حلالیت بعضی از عناصر غذایی می‌گردند و اجازه نمی‌دهد تا توسط گیاه جذب شوند

2- کشاورزان ما کمتر از کودهای آلی وشیمیایی برای تقویت گیاهان استفاده می‌کنند

 1- ماکروالمانها            

ماکروالمنتها عناصری هستند که گیاه به میزان زیادی به آن احتیاج دارد و شامل NPK می‌باشد و N بعنوان عنصر متحرک(Mobile )در گیاه است.

  P و K در بافتهای گیاه نقش دارند همچنین کلسیم که به صورت پکتات کلسیم در بافتها یافت می‌گردد.

 

  2- میکروالمانها:Trace elments

گیاه به صورت جزیی به این عناصر احتیاج دارد

مثال:آهن،بر،منگنز،روی ،مس،کلر

زیادی این عناصر باعث مسمومیت و بیماری در گیاه می شوند

مثلا فزونی مس باعث گیاه سوزی می شود

 

 

ازتN:

ازت درگیاه برای تشکیل پروتئین، کلروفیل و بسیاری از ترکیبات، ضروری است.

 علائم کمبود آن در گیاه سبب می‌شود تا ابتدا برگهای مسن‌تر زرد و یا قهوه‌ای روشن شوند.

 ساقه کوتاه و باریک و رشد رویشی گیاه کاهش می‌یابد و رنگ عمومی گیاه سبز کم‌رنگ بنظر می‌رسد.

فسفرP:

تقریبا در تمام ترکیبات گیاه که ازت در آن نقش دارد، موثر می‌باشد.

 کمبود آن در گیاه باعث اختلال در رشد طبیعی گیاه، تشکیل اسیدهای هسته‌ای، فسفولیپیدها و بیشتر پروتئینها می‌گردد.

 برای متابولیسم کربوهیدرات‌ها، چربیها، پروتئین و عملیات تنفسی ضروری است.

 با کمبود فسفر در گیاه برگها به رنگ سبز مایل به آبی، توام با ارغوانی کم رنگ شده، برگهای مسن برنگ برنزه کم رنگ یا لکه‌ای ارغوانی یا قهوه‌ای در‌می‌آیند.

پتاسیم k:

پتاسیم در ساختن قندها، پروتئین‌ها، تنظیم آب سلولی و نقش کاتالیزور دارد.

 برگهای مسن مختصرا کلروزه شده و نوک برگها نکروز می‌شود.

گاهی سوختگی در حاشیه برگها دیده می‌شود.

 شاخه‌ها باریک شده و در صورت کمبود شدید می ‌شکنند.

منیزیم Mg:

در تشکیل کلروفیل و قندها نقش دارد.

 در صورت کمبود ابتدا برگهای جوان زرد شده و سپس قهوه‌ای می‌شوند گاهی بافت بین رگبرگها نکروز می‌شود.

پهنک و حاشیه برگها ممکن است به طرف بالا برگردند. در صورت کمبود شدید، رگبرگ ها ریزش پیدا می‌کنند.

کلسیم Ca:

سبب تنظیم نفوذپذیری غشاء‌های سلولی شده، با پکتینها در دیواره سلولی و تیغه‌های میانی نمکهایی را تشکیل می‌دهند.

 در فعالیت آنزیمهای مختلف در سلول‌های مریستمی نقش دارد.

 در صورت کمبود، برگها شکل طبیعی خود را از دست می‌دهند، نوک آنها به طرف عقب برگشته، حاشیه آنها پیچیدگی پیدا می‌کند و در روی آنها لکه‌های نکروز قهوه‌ای رنگ ظاهر می‌شود.

مثال های از نقش کلسیم در گیاهان

کمبود کلسیم:

باعث پوسیدگی گلگاه می شود

به خصوصدر سبزیجات که در هندوانه،گوجه،فلفل،و کرفس دیده می شود

سوختگی نوک هندوانه دلیل بر رسیدگی هندوانه نیست می تواند ناشی از کمبود کلسیم باشد

در نواحی که به غلت کمبود کلسیم پوست نازک می شود ترک برمیداردو محلی برای فعالیت باکتری ها فراهم می شود

آبیاری نامنظم و تاریخ کشت هم می تواند دلیل پوسیدگی گلگاه(نوک هندوانه ) باشد

وجود برخی از مواد معدنی مثل آمونیم(کود های مرغی)باعث شدت علائم می شود

 

کمبود کلسیم در گوجه فرنگی علائم مشابه لکه موجی ناشی از Alternaria Spایجاد می کند

با این تفاوت که لکه موجی می تواند در همه قسمت ها تشکیل شود و به داخل کوشت میوه هم سرایت کند وباعث قهوه ای شدن گوشت میوه شود

اما کمبود کلسیم همیشه در گلگاه تشیکل می شود و معمولا به داخل گوشت میوه سرایت نمی کند

کمبود کلسیم در کرفس باعث سیاه شدن مغز کرفس(Black hearth) میشود و نوک برگ های مریستمی  مرکزی سیاه می شود و در نهایت باعث مرگ گیاه می شود

 

گوگرد S:

در تشکیل اسیدهای آمینه، ویتامین‌ها و کوآنزیمها دخالت دارد.

  کمبود گوگرد در گیاه سبب می‌شود تا برگهای جوان رنگ پریده، زرد رنگ و لکه‌دار شده، علائمی شبیه کمبود ازت از خود نشان می‌دهد.

آهن Fe:

از عناصر تشکیل دهنده بسیاری از آنزیمهای تنفسی و سایر سیستم‌های اکسیدکننده بوده، احتمالا به عنوان کاتالیزور در تشکیل کلروفیل ارتباط دارند.

 علائم کمبود آهن در برگ موجب می‌شود تا برگهای جوان شدیدا زرد شده ولی رگبرگ‌های اصلی آنها سبز باقی بمانند.

بر B:

تصور می‌شد در انتقال قندها و افزایش اثر کلسیم در دیواره سلولی دخالت دارند.

 علائم کمبود بر در گیاه سبب می‌شود تا قاعده برگهای جوان انتهایی. سبز روشن شده و شاخ و برگها ممکن است بدشکل شوند.

 میوه و بافتهای ذخیره‌ای ممکن است بطور سطحی شکاف برداشته و داخل آنها پوسیدگی ایجاد گردد.

مثال های از نقش بر در گیاهان

 مغز شلغم، کلم، چغندر و ... در اثر کمبود این عنصر پوک می‌شود.

 میوه سختی مرکبات، شکاف خوردن ساقه‌های کرفس، لکه چوب پنبه‌ای شدن در سیب، عدم درشت شدن بعضی از حبه‌های انگور در خوشه و یا عدم تشکیل بسیاری از دانه‌ها در ذرت در اثر کمبود بر می‌باشد.

ترکیدگی و قهو های شدن ساقه کرفس(Crack stem) ناشی از کمبود بر می باشد

کمبود بر در چغندر قند کاری های ایران اهمیت زیادی دارد

و باعث عارضه Black hearth می شود

برای حل این مشکل به خاک برات سدیم می دهند

محلول پاشی بعد از کشت هم موثر است

 

روی Zn:

در تشکیل بعضی از آنزیمها دخالت دارد.

 فاصله بین برگها ممکن است کم شده و برگها کوچک گردند

 فاصله بین رگبرگها زرد و ممکن است بعدا نکروز شوند.

 سفید شدن نوک برگ ذرت، کوچک شدن برگ سیب‌ از علائم کمبود روی است.

مس Cu:

در فعالیت آنزیمهای اکسیدکننده نقش دارد.

 خشک شدن سرشاخه‌ها در تابستان، سوختن حاشیه برگها، کلروز و خوشه‌ای شدن برگها از علائم کمبود مس می‌باشد.

 در غلات نوک برگها خشک و حاشیهآن زرد می‌شود. برگها ظاهری پژمرده پیدا کرده، خوشه‌ها ممکن است کوتاه و ناقص شوند.

مولیبدن Mo:

درتشکیل آنزیمهایی که نیترات را به نیتریت تبدیل می‌کند نقش دارد.

 در اثر کمبود آن پهنک برگ نازک و رشدش متوقف شده و به صورت کاغذ خشک در می‌آید.

 کمبود این عنصر در درختان میوه موجب می‌شود تا رگبرگ اصلی جوان کوتاه شده، نوک برگ‌ها گرد، فنجانی و چروکیده گردند.

منگنز Mn:

در فعالیت بیساری از آنزیمها دخالت دارد.

 علائم کمبود آن در گیاه این است که پهنک زرد شده، رگبرگها و حاشیه آنها سبز باقی بمانند.

 گاهی بافت بین رگبرگها به طور پراکنده قهوه‌ای و خشک می‌شود.

 



Weblog Themes By Pichak

<< مطالب جدیدتر ........ مطالب قدیمی‌تر >>

موضوعات

آرشیو مطالب

درباره وبلاگ


دوستان به وبلاگ من خوش اومدین حتما نظر بدین منتظر نظرات سازنده شما هستیم (وه خیر بین)

s

Created By Webloger.5u.com

*
*
*
*
*
*
*

Powered by webloger ◄┤

Powered by webloger ◄┤

كد موسيقي براي وبلاگ

value= /script

  • ایران موزه | پاپو مارکت