گولباخی باخانی سه لا سی باوه جانی

به وبلاگ من خوووووووووووش اومدید دوستان

تاريخ : شنبه ۱٦ اردیبهشت ۱۳٩۱ | ٩:٢٥ ‎ق.ظ | نویسنده : خداداداحمدی مهندس باغبانی

نعنا،گیاهی موثر در درمان دردهای عصبی، سیاتیک و سینوزیت

دکتر سید محمد معصومی، عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه،  با استناد به کتاب گیاهان دارویی دکتر علی زرگری، با بیان این مطلب، اظهار داشت: نعناع با نام علمی Mentha piperata L گیاهی است علفی و پایا که دارای ساقه هایی بر دو نوع خزنده و زیرزمینی می باشد.

 

وی افزود: برگ های نعناع متقابل، بیضوی، نوک تیز، دندانه دار، کمی پوشیده از کرک و به درازی چهار تا هفت سانتیمتر و به عرض دو تا سه سانتیمتر است.

معصومی گفت: از کلیه قسمت های هوایی این گیاه بوی معطر و مطبوع استشمام می شود ولی اگر جویده شود علاوه بر بوی اسانس، سبب احساس خنکی در مخاط دهان نیز می گردد.

این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه ادامه داد: با توجه به اینکه برای مصارف دارویی منحصرا برگ یا سرشاخه گلدار گیاه مورد استفاده قرار می گیرد از این جهت بعد از قطع کامل قسمت های هوایی گیاه، برگ و سرشاخه گلدار را از بقیه جدا ساخته برای مصارف درمانی مورد استفاده قرار می دهند.

وی ابراز داشت: اسانس مانت از تقطیر برگ و سرشاخه گلدار گیاهان مذکور، تحت تاثیر بخار آب تهیه می گردد و برای این کار نیز معمولا گیا دو ساله را که واجد مقادیر بیشتری اسانس است، انتخاب می کنند.

معصومی گفت: مانتول (Menthol) که از اسانس مانت بدست می آید و طعم و بوی نعناع دارد، در تهیه انواع شیرینی، عطر سازی و خصوصا معطر کردن سیگار استفاده می‌شود و در تهیه بعضی فراورده های گیاهی مانند محلول رفع سرفه، بخور و … مورد استفاده قرار می گیرد.

معصومی ادامه داد: اگر مانتول به مقدار کم بر روی پوست سالم مالیده شود، اثر ضدخارشی ایجاد می کند و از این نظر پماد های ضد خارش از آن تولید می شود.

این استاد گیاهشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: مانتول اثر آرام کننده دردهای موضعی دارد و از ضدعفونی کننده های خوب به حساب می آید. از مانتول به صورت پماد برای رفع دردهای عصبی سطحی، سردرد های یکطرفه، سیاتیک و رفع دندان درد استفاده می شود.

معصومی اذعان داشت: مانتول همچنین به حالت گرد و به صورت استنشاق و بالا کشیدن از بینی یا محلول های روغنی در درمان بیماری های گلو و بینی و سینوزیت حاد بکار می رود.

وی تصریح کرد: در کودکان خردسال و نوزادن باید از مصرف مانتول جدا خودداری کرد زیرا در صورت استفاده مشکلات جبران ناپذیری بروز خواهد کرد ضمن اینکه میزان مصرف آن در بزرگسالان نیز باید کنترل شده باشد زیرا مصرف مقادیر زیاد آن خطرناک است.

نعناع سبز دارای اسانس و طعم مخصوص بوده بسیار خوشبو میباشد، این گیاه دارای برگ های بیضوی دندانه دار و ساقه های بلند و گلهای آن ریز و برنگ سرخ یا بنفش جزو سبزیهای خوردنیست. در دری آن را پونه باغی، نانا و نانه هم گفته اند.
نعناع برای درد سر بیماری های مختلف مجاری تنفس و قلبی مفید است، دم کرده نعنا ضد تشنج مسکن اعصاب، محرک اعمال هاضمه، ضد اسهال، دافع درد معده است، و هم جویدن کمی نعناع هکک را رفع میکند.
کمپرس جوشانده نعنا با محلول مانتول برای دفع خارش جلد مفید ثابت میشود. مانتول جوهر نعنا است، الکول مانتولی را برای استنشاق بکار میبرند. آب و شربت نعنا برای معطر کردن شربتهای طبی استعمال میشود.
دکتور برتوله میگوید: نسج های عضلاتی معده و روده ها توسط روغن مایع معطر نعنا تحریک میشوند، و در نتیجه گاز و نفخی که در معده و روده ها جمع شده اند به حرکت آمده دفع میشوند.
نعناع سبز مقوی اعصاب، معالج سرفه، دافع استفراغ و آسان کننده هضم غذا است همچنین برای کسانیکه دچار تشنجات عصبی هستند و یا مبتلا به زکام، نزله و برونشیت شده اند بسیار مفید است.
نعناع خشک را علاوه بر اینکه برای درمان امراض متذکره بکار میبرند بصورت پودر اگر بالای غذا انداخته شود غذا را خوشبو و خوشمزه میسازد و هم معده را تقویت میکند.
دم کرده نعناع مقدار یک قاشق فرنی خوری در یک گیلاس آب برای ده دقیقه دم داده روزانه سه پیاله صرف میشود. گیاهان خانواده نعناع در میان گیاهان داروئی ممتاز اند. در سال 1696 طب عصری به خواص این گیاه پی برده و بیشتر نوع (Poivre) آن را برای تهیه مانتول و جوهر نعناع کشت میکنند. یک پیاله دم داده نعناع برای رفع گوارش مناسب بوده عمل هضم را آسان میسازد.
نعناع ضد عفونی بوده و اخیراً ثابت شده که نعناع اثر مکروب کش دارد. در بیماری های گوارش مثل گریب معده، حیضه، بیماری های پوستی از قبیل اکزما، خارش های گوناگون، سوختگی و غیره نیز مفید است.

 

                Labiees= Labiateae

گیاهان تیره نعناییان بالغ بر 2500 گونه بوده و بیشتر در مناطق معتدله میرویند قسمت عمده این گیاهان علفی بوده و دارای ریشه های چند ساله می باشند. در گیاهان تیره نعناییان برگها ساده و یا کم وبیش دندانه دار بوده و نسبت بهم متقابل میباشند. شکل ظاهری ساقه کم وبیش چهار گوش و در ساختمان تشریحی ساقه در هر گوشه از آن یک بافت کلانشیمی بشکل ستون قرار دارد.در سطح برگ و ساقه جوان اکثر نباتات این تیره پرز های ساده و غده ای یافت می شوند که دارای ترشحات معطره میباشند.در این مواد معطره مقدار قابل ملاحظه ای مانتول و تیمول و..... یافت میشود که مورد استفاده طبی دارند.از این مواد برای معطر نمودن خمیردندان و بعضی شربتها و شیرینیجات نیز استفاده میشود.

شکل ظاهری و قطعات پوششی گل این گیاهان کم وبیش شبیه گل در تیره میمونیان است یعنی در قطعات پوششی گل 5 کاسبرگ و 5 گلبرگ نامنظم یافت می گردد.کاسبرگ ها نسبتا" کوچکند قسمت انتهایی جام گل بشکل 2 لب درآمده لب پایین که مرکب از 3 گلبرگ است بشقاب شکل بوده و روی این اصل گیاهان این تیره را لبدیسان نیز می نامند.

گیاهان عمده تیره نعناییان عبارتند از:

نعنا (Mentha):در جنس نعنا چندین گونه وجود دارد که عموما" در نواحی مرطوب و کنار جویبارها و جنگل ها میرویند مانند (M. Pulegium)  و  (M. Silvestris ) که پودنه نامیده می شود.
پودنه دارای برگهای کرکدار و اسانس آن زیاد و تند است. گونه (M. Sativa) که همان نعنای سبز و یا نعنای معمولی است برگهای بدون کرک داشته و چون اسانس آن کم است بصورت سبزی تازه مصرف شده و در سبزیکاری کشت می شود.

مرزه (Saturia hortensis) :مرزه دارای برگهای باریک بوده و تند مزه و جزو سبزیجات خوراکی است. مرزه دارای ساقه های نازک و بنفش رنگ و گلهای قرمز است.

ریحان(Ocimum basilicum): ریحان نیز جزو سبزیهای خوراکی است. برگهای ریحان بیضوی و بعضی مواقع کمی دندانه دار است. گونه ای دیگر از جنس ریحان بنام شاهسپرم (O.minimum) موسوم است که از برگ آن عصاره ی مطبوعی استخراج میکنند. گلهای ریحان نسبتا" درشت و سفید رنگ است.

اسطو خودوس(Lavandula vera): برگهای این گیاه کوچک و باریک بوده و در ساقه جوان و برگ آن اسانس مطبوع لاواند وجود دارد که آنرا استخراج و در صنایع عطر سازی از آن استفاده میکنند.

مریم گلی یا گل سلوی(Salvia): دارای گلهای قرمز بوده و کاسه گل درشت و کاسبرگها قرمز رنگ میباشند. کاسه گل تا مدتی پس از تلقیح گل دوام داشته روی این اصل مریم گلی گیاهی زینتی بوده و در قسمتهای کم نور و سایه دار کشت میگردد.در گل این گیاه 2 پرچم یافت میشود. گونه های دیگری از جنس سلوی بنامهای (Salvia Sylvestris) و  (Salvia officinalis ) یافت میشود که وحشی بوده و در مناطق کوهستانی و سخت و همچنین در مزارع روییده و بزودی مخصوصا" مزارع یونجه را اشغال میکنند واز ارزش محصول میکاهند. این 2 گونه دارای گلهای آبی و یا بنفش رنگ میباشد.

رز مارن(Rosmarinus officinalis):این گیاه تقریبا" خشبی بوده و کمی نیز خار دارد. برگهای رزمارن باریک و بسیار معطر و از آن اسانس استخراج میکنند. از گیاهان عمده تیره نعنا مرزنجوش (Origanum vulgare)،مریم نخودی (Teucricum Scordonia) ،بادرنجبویه (Melissa Officinalis) و آویشن سیرازی

(Thymus Vulgaris) است که عموما" دارای اسانس های معطره بوده و مصارف طبی دارند.

 

 

عده ای از گیاهان تیره ی لبدیسیان یاتیره ی نعناع جزو سبزی های مهم خوراکی هستند ، مانند نعناع ، مرزه ، ریحان ، کاکوتی یا کهلیک اوتی و غیره که بصورت تازه و خام (سبزی خوردن ) به مصرف می رسند و یا پخته مصرف می شوند . از خصوصیات عمده گیاهان این تیره اینست که اکثرا” دارای با فتهای تراونده اسانس تند و خوش بو می باشند و بدین ترتیب اکثرا” آنها بصورت چاشنی یا گیاهانی که از آنها عرق مخصوصی گرفته می شود ، مانند عرق نعناع و عرق کاکوتی ( آذربه یا آویش ) که هم مصرف خوراکی دارند و هم اکثرا” گیاهان داروئی هستند .

در کنر اهمیت غذائی و کشاورزی باید توجه زیادی نیز به خواص داروئی این گیاهان داشته باشیم ، زیرا اکثر این گیاهان بطوریکه بعدا” ذکر خواهد شد دارای اهمیت داروئی و پزشکی هستند .از نظر اقتصادی باید گفت که با توجه به تعداد زیاد این گیاهان ،امکان کاشت و پرورش تولید و مصرف برخی از آنها بصورت سبزی خوردن خام ( تازه ،خشک شده و یا پخته ) و امکان جمع آوری اکثر آنها از رویشگاههای طبیعی ( کوهستانها و کنار جویبار ها ) بصورت بسیار ساده و آسان و عرضه آن به بازارهای مصرف و با توجه به اینکه از این گیاهان علاوه بر مصرف تازه می توان انواع و اقسام عرقها با خواص گوناگون و ویژگیهای داروئی بدست آورد ، ملاحظه می شود که گیاهان این تیره از نظر اقتصادی چه نقش مهمی در زندگی انسانها می تواند داشته باشد .

برخی از گیاهان تیره ی نعناع هم دارای برگها یا براکتهای رنگی بسیار زیبائیست که در تزیینات از آن استفاده می شود مانند حسن یوسف و نوعی سالویا . 

نعناع یکی از سبزیهای معروف خوراکی ، خوش بو و خوشمزه است که بخصوص نوبر آن در بازار های سبزی فروشی ایران همراه با یک سبزی خوشمزه دیگر بنام ترخون ( نعناع و ترخون ) که در اوایل بهار بدست می آید ، شهرت بسزائی دارد .نعناع بصورت برگهای خوش عطر و طعم جزو سبزیهای خوردنی چاشنی بشمار می آید و معمولا” بطور خام خورده می شود و به همراه ترخون و پنیر سر سفرهای ایرانی گذاشته می شود . برگ خشک شده و خرده شده آن چاشنی برخی از غذاهای ایرانی مانند آش رشته و غیره بوده و بصورت نعناع داغ روی آش رشته داده می شود . از برگهای نعناع عرق نعناع گرفته می شود که یکی از معروف ترین و سودمندترین عرقهای گیاهی بشمار می آید و خاص داروئی زیاد دارد که به آنها اشاره خواهد شد . برگ خشک نعناع در آبدغ که یک نوع سوپ سرد تابستانه ایرانی است ریخته می شود .

به هر حال این گیاه جالب و پر مصرف از نظر مصرف چند جانبه که دارد و از نظر بازار پسندی و ویژگیهای مهم غذائی و داروئی که دارد ،بقدری در کشور ما اهمیت دارد و معروف است که سبزی فروشهای دوره گرد ترانه ویژهای برای آن ساخته اند .وقتی این آهنگ خوانده می شود همه می دانند که اوایل بهر نزدیک است .

نعناع و دانستنیهای آن :

گیاهیست با ساقه های یکساله ولی در مناطق نیمه گرمسیری ریزمهای آن چند ساله و پایا می باشد . در شمال ایران نیز طبق تجربه نگارنده پایا است . جزو گیاهان عالی گلدار و جزو رده دو لپه ایها ست . از تیره لبدیسیان یا تیره نعناع LABIATAE ،ازجنس Menthal. ،از گونه sativa و به طور کلی اسم علمی آن :

Mentha sativa= M.piperatal .بومی بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران است .نام فارسی این گیاه نعناع و نعنع و سبزی هزار پا (بعلت تولید ریشه های نابجای فراوان ) ،نام ترکی آن نانه و نعنا ،نام عربی آن نعناع و کام ،نام انگلیسی آن Peppermint ، نام فرانسه آن M. poivree نام آلمانی آن Pfefferminze می باشد .

ریخت شناسی نعناع :

ریشه آن – نسبتا” سطحی ،کوتاه ولی انبوه و فزاوان ،ریشه های نابجای زیادی تولید می کند که از ریزمهای و از بذر ساقه های هوایی آن که به زمین و خاک می چسبد به زودی بیرون می آید .

ساقه آن- عافی ،به ارتفاع ۵۰ -۷۰ سانتی متر می رسد .دارای مقطع چهار گوش ،سبز و گیاهی به رنگ بنفش تا قرمز ارغوانی ،با عطر و مزه تند ، دارای بافت های تراونده اسانس ، موقع جویدن مخاط دهان را خنک می کند . از گره های ساقه ،شاخه های متقابل ( ( دو عدد در طرفین ساقه ) از بیخ برگها ظاهر می شود .در هر گره ساقه دو برگ دیده می شود که بطور متقابل قرارگرفته اند .

برگهای آن – با پهنک نسبتا” پهن ، تخم مرغی ، نوک تیز ، با حاشیه ی دندانه اره ی مشخص ، دارای دم برگ کوتاه ،دارای رگبرگهای مشخص ، رویه ی بالا و پایین برگ صاف وبدون کرک ( در گونه نعناع ) و پوشیده از کرکهای مخملی نقره ای در گونه های دیگر جنس نعناع از جمله در پونه ها .رگبرگها و پهنک برگها گاهی به رنگ بنفش یا ارغوانی .برگها دارای اسانس فراوان که ماده ی اصلی آن الکلی بنام MENTHOL می باشد . و مقدازری هم اترهای مانتول ( استات ، بوتیرات و ایزو والرینات مانتول ) ،مانتون ترپنهای مختاف مانند (مانتن ، پینن ، فلاندرن ،لیمونن ) ،اسیدهای آزاد مانند والرینیک ، اسید استیک و غیره می باشد . برگهای پای ساقه بسیار درشت .

گلهای آن – در امتداد ساقه و شاخه ها ، بصورت گروهی در مرداد و شهریور باز می شوند ، به رنگ گلی روشن ،کم وبیش ارغوانی مایل به بنفش . در کنارهم طوری قرارمی گیرند که مجموعا” در قسمت انتهائی ساقه ها بصورت سنبله های با شکل بیضوی نوک تیز دیده می شود . برخی از شاخه ها عاری ازگل و عقیم باقی می ماند . گلها دارای ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ که در قسمت پایین به هم پیوسته و لوله ای را تشکیل می دهد و در بالا دو لوب سه لوب در پایین تشکیل می دهد . دندانه های کاسه دراز، پرچمها ۴عدد، دو عدد بلند و دوعدد کوتاه . تخمدان دارای دو برچه و بعدا” هر برچه بوسیله ی جداری به دو قسمت تقسیم می شود .

میوه : فندقه چهارتائی ( یک نوع میوه خشک ) .

دانه – کوچک ، توسط کاسه احاطه شده ،فاقد آلبومن .

ترکیب شیمیایی و قسمت مورد استفاده – اسانس (منتول ) فلاوونوئید،اسیدهای فنلیک تری ترپن .و از قسمت های هوایی این گیاه که شامل برگ و ساقه بصورت تازه و برگ خشک شده میباشد استفاده می گردد.

اکولوژی نعناع :

نعناع گیاهیست مقاوم وسازگار می تواند در آب وهوای معتدله مرطوب و حتی در نقاط مرطوب با آب و هوای استپی به راحتی بروید و خود را با آب و هوا و تغییرات آن بخوبی سازگار کند . از نظر شرایط خاک ، ریشه های نابجای نعناع در خاکهای مرطوب وحاصلخیز هوموسی بهترتشکیل می شود وگیاه در چنین شرایط بهتر می روید و تکثیر می شود و برگهای آن لطیف تر می شود . در نقاط با خاکهای خشکتر نعناع دارای عطرو طعمی تندتر می شود .

تکثیر آن بوسیله ی ساقه ها و ریزمهای خزنده و تقسیم ریشه وبوته صورت می گیرد.محل رویش آن در بیشتر نقاط ایران بویژه در دامنه های البرز ،شمال ،شمال شرقی و برخی نقاط دیگر انتشار دارد . زمان مناسب برای اولین برداشت آخر خردادتا ۲۵ تیرو دومین مرحله ۱۰ مردادتا ۱۵ مهر و سومین و آخرین مرحله ی برداشت تا ۱۵ آذر می باشد و برگها را صبح زود جمع آوری وسپس خشک می نمایند.

خواص داروئی نعناع :

نعناع و اسانسی که دارد ،دارای خواص مقوی ،بادشکن ، ضد تشنج ، محرک ،نیروبخش ، کاهش دهنده ی تراوشات معده ، مسکن درد و زخم معده وسوزش آن است . دم کرده ی آن جهت تقویت معده وروده توصیه می شود .ضد عفونی کننده ، ضد حشرات ، ضد کرم می باشد . در اهواز کنار بسته های خرما شاخه ای از نعناع قرار می دهند که از کرم زدگی آن جلوگیری شود . اسانس نعناع را در شیرینی سازی جهت ساخت و تهیه ی قرص نعناع به کار می برند که بسیار مطبوع و در عین حال ضد کرم روده است . در پزشکی قدیم محلی ، زخم ها وعفونت ها را با جوشاندهی نعناع می شسته اند و آنرا بعنوان ضد شپش بر تن می مالیدند .برگ و اسانس و جوشانده آن برای از بین بردن چربی خون سودمند است.چای یا روغن در حالت عصبی ،بیخوابی ، سرفه ،میگرن ، تهوع ،دردهای شکمی به کارمی رود. بدلیل خاصیت خنکی موضعی سبب بیحسی و کاهش درد موضعی می شود. در ضد گرفتگی عضلانی موثراست و به عنوان محرک انقباضات کیسه صفرا وتب بر استفاده می شود و بعنوان سبزی و ادویه مصرف غذایی دارد .

نام تجارتی داروی ساخته شده از گیاه :

GER: Chinaminze.UK.Switz: Colpermin

گونه های مختلف گیاه نعناع :

نعناع بیابانی –نعناع صحرائی – نعناع وحشی – نعناع آبی – ضمیران – نعناع فلفلی – نعناع کوهی -

گونه های خودروی نعناع در ایران :

نعناع بومی ایران – که در شمال و مرکز ایران می روید و دارای طعم و عطر و اسانس ملایم تری است .

نعناع اهوازی

نعناع بلوچی – ( خودرو ) با عطر زیاد و مزه تند .

روی هم رفته گونه نعناع دارای واریته ها و دور گها و فرمهای بسیار زیاد است که از نظر خواص ظاهری ،شکل و ابعاد برگها و گلها ، رنگ برگها و ساقه ،کرک دار بودن و صاف بودن اندامها و بویژه برگها ،مقدار و ترکیبات اسانس ، زود رشدی و کند رشدی و غیره با هم بسیار متفاوت هستند ، ولی آکثر آنها دارای خواص مشابه داروئی می باشد .لازم به ذکر است که دورگهای زیادی هم بین نعناع و پونه ها که گیاهان بسیار نزدیک به نعناع هستند ،در سر تاسر جهان وجود دارد و اکثر مردم عادی آنها را با هم اشتباه می کنند و نمی توانند بخوبی تمیز بدهند . نعناع پونه و گل چونه عبارت است از پونه های تازه و نورس وبا طراوت که در نیمه ی اول فروردین ماه در کنار جوی ها روئیده و قبل از بلند شدن ساقه آنرا بنام نعناع پونه و گل پونه چیده و به مصرف خوردن می رسانند .

چند تذکر برای مصرف :

احتیاط مصرف – اسانس این گیاه محرک است و سبب واکنشهای حساسیتی پوست می شود ،سردرد ،لرزش عضلانی و عدم هماهنگی حرکات در اثر مصرف این گیاه مشاهده شده است .

منع مصرف – اسانس گیاه در اطفال کمتر از ۵سال مصرف نشود .

نحوه و میزان مصرف – ۴/۰-۲/۰ میلی لیتر از اسانس گیاه سه بار در روز یک تا نیم ساعت قبل از غذا میل شود .

 

1.           نعناع فلفلی:


نعناع فلفلی
Mentha piperita
Peppermint
Lamiaceae

معرفی و گیاهشناسی
گیاهی است علفی و چند ساله، دارای ساقه های خزنده (استولون) و ساقه های زیر زمینی (ریزوم)، ساقه اش چهارگوش به رنگ قرمز مایل به بنفش که برگ های بیضوی شکلی به صورت متقابل روی آن قرار می گیرند. گل های آن به رنگ بنفش هستند و میوه اش کپسولی به رنگ قرمز است که دارای بذوری بدون قوه ی رویشی می باشد.

 

نیاز های اکولوژیکی و پراکنش
این گیاه بومی کشورمان نیست ولی بطور وسیع در اکثر استان ها کشت می شود. نعناع فلفلی را در اکثر مکان ها می توان کاشت ولی در شرایط روز بلند و رطوبت بالا و دمای 18 تا 20 درجه دارای بهترین عملکرد کمی و کیفی است.
کاشت، داشت و برداشت
نعناع فلفلی گیاهی چندساله است و به همین دلیل آماده سازی اولیه خاک دارای اهمیت فوق العاده ای می باشد.
تکثیر رویشی از طریق ریشه رست (استولون): استولون نوعی ساقه است و دارای گره هایی است که از محل آنها ریشه تولید می شود.
تکثیر رویشی از طریق پاجوش: در اواخر بهار (خرداد ماه) پاجوش های دارای 8 تا 10 سانتی متر ارتفاع را از بوته های 2 تا 3 ساله جدا می کنیم و در زمین موردنظر کشت می کنیم.
سرشاخه های گلدار و برگ ها مورد برداشت قرار می گیرند. روش و زمان برداشت به نوع مصرف اندام های جمع آوری شده بستگی دارد.

 

فرآوری
برگ ها و سرشاخه های گلدار دارای 1 تا 2 درصد اسانس، تانن، فلاونوئید، کولین و یک ماده تلخ هستند. اسانس نعناع فلفلی دارای بیش از 20 نوع ترکیب شیمیایی است که مهمترین آنها عبارتند از: منتول (40 تا 60 درصد)، منتوفوران، منتون، پیپریتون، پولگون، سینئول و ... .

 

خواص درمانی و کاربردنعناع فلفلی دارای خواصی مانند ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از استفراغ، ضد نفخ و خنک کننده است. منتول موجود در اسانس اش یک ماده ی آنتی باکتریال قوی می باشد و از اسانس نعناع فلفلی برای معطر کردن داروها و خمیر دندان ها و ... استفاده می شود.

 

مقالات علمی انگلیسی در مورد این گیاه
مقالات علمی فارسی در مورد این گیاه

نعناع در درمان بسیاری از امراض معده موثر است و روند هضم خوب را سرعت می بخشد. بنا به خواص آرامبخشی و کرخ کردن اعضاء، این گیاه برای انواع سرددرها و ناراحتیهای پوست مفید است. این گیاه بسیاری از بیماریهای مربوط به سرماخوردگیها و عوارض آنفلونزا را درمان می کند.
معرفی گیاه

گیاه نعناع دارای ساقه های چهارگوش است و تا دو پا رشد می کند. این گیاه بین جولای و اوت شکوفه باز می کند و گلهای ریز ارغوانی به صورت مارپیچی و تیز از آن می رویند. برگهای ساده، دندانه دار و معطر این گیاه در جهت مخالف گلها می رویند. نعناع بومی اروپا و آسیاست و برخی از انواع آن بومی آفریقای جنوبی، آمریکای جنوبی و استرالیا هستند. این گیاه در آمریکای شمالی بومی شده است و در مناطقی نظیر اورگون، وانشگتن و ویسکونسین پرورش داده میشود.
ترکیبات گیاه

تهیه فرآورده های نعناع از برگها و سر گلدار گیاه آغاز میشود. این قسمتهای گیاه حاوی روغن فرار است که می توانید عنصر فعال اولیه نعناع به نام منتول را در آن بیابید.
اشکال موجود

از برگهای تازه نعناع می توان نعنای خشک تهیه کرد و این نوع فرآورده به صورت چای در سطح گسترده ای قابل دسترسی است. تنتور: عطر نعناع نوعی محلول الکلی است که حاوی 10% روغن نعناع و 1% عصارة برگ آن است. برای تهیه تنتور در منزل، روغن نعناع را به نسبت یک به دو با الکل دانه خالص مخلوط کنید. کپسولهای دارای پوشش روده ای که به منظور عبور کپسول از معده به روده ها به طرز خاصی تهیه شده است. (2% میلی لیتر روغن نعناع در هر کپسول). انواع کرم و پماد (باید حاوی 1 تا 16 درصد منتول).
نحوه مصرف

نعناع در درمان تهوع، اسهال، سوءهاضمه، روماتیسم مفصلی و نفخ مؤثر است. این گیاه عضلات معده را تسکین می دهد و روند جریان صفرا را که بدن برای هضم چربی بدن نیاز دارد، بهبود می بخشد. در نتیجه غذا از طریق معده به سرعت عبور می کند که این امر به رفع بسیاری از ناراحتیهای هاضمه کمک می کند. نعناع همچنین عضلات را آرام می کند که این کار به بدن کمک می کند تا از گازهای هاضمه دردآور رهایی یابد. برای تهیه چای نعناع (جوشانیده نعناع) برای هر لیوان آب داغ حدود یک تا دو قاشق غذاخوری نعناع اضافه کنید. به منظور تسهیل هضم یا رفع ناراحتی معده،‌ روزانه 3 تا 4 لیوان چای نعناع میل کنید. برای درمان استفراغ 3 تا 6 گرم برگ نعناع یا 5 تا 15 قطره تنتور آنرا مصرف کنید
آنچه در پی می آید فهرست ناتمامی از سایر ناراحتیهایی است که با مصرف نعناع بهبود یافتنی هستند:
* گرفتگیهای قاعدگی: چون نعناع در آزاد و آرام کردن عضلات خیلی مؤثر است. لذا در درمان گرفتگیها نیز کارساز است.
* سندرم روده تحریک پذیر: تحقیقات نشان داده است که انواع کپسولهای پوشش دار نعناع از توانایی تسکین عضلات روده برخوردار هستند. مصرف اینگونه کپسولها سبب رهایی و بهبود درد این نوع سندرم روحی می گردد. برای اینکار روزانه سه بار یک تا دو عدد کپسول پوشش دار بین غذا مصرف کنید.
* سنگهای صفراک روغن نعناع به بدن کمک می کند تا سنگهای صفرا را بشکند و در اصل گزینه اسانی را فراروی عمل جراحی قرار می دهد. برای این منظور روزانه سه بار یک تا دو عدد کپسول پوشش دار بین غذا مصرف کنید.
* ویروسها: روغن نعناع دارای خواص شد ویروسی قوی است که می تواند با ویروسهای عامل آنفلونزا، گوشک، عفونتهای مخمری، سینوزیت، گلودرد، التهاب ناشی از سرماخوردگیها و التهابهای آلت تناسلی ناشی از تب خال مبارزه و آنها را از پای درآورد.
* خارش و ناراحتیهای پوست: نعناع روی ناراحتیها و بیماریهای پوست ناشی از کهیر، پیچک سمی یا بلوط سمی اثرات تسکین بخش و خنک کننده دارد. برای اینکار از کرم یا پماد نعناع، البته نه بیش از روزانه سه یا چهار بار، استفاده کنید.
* سردردها و میگرنهای اضطرابی: تحقیقات نشان داده است که توانایی روغن نعناع در ازاد ساختن عضلات و تسکین درد، این گیاه را به صورت عامل به ویژه مؤثری در قبال غذاب سردرد تبدیل کرده است. چندین مطالعه تحقیقی اثبات کرده است که مالیدن تنتور روغن نعناع روی پیشانی می تواند به اندازه مصرف دو قرص استامینوفن کارساز باشد. نقطه مورد نظر را با لایه نازکی بپوشانید به طوری که تنتور مصرفی فرصت و امکان تبخیر داشته باشد.
* انواع سرماخوردگیها و آنفلونزا: نعناع و عامل فعال اصلی آن به نام منتول در زمره احتقان زادهای موثر تلقی می شوند. از آنجا که منتول سبب شل شدن خلط می گردد، این ماده داروی خلط آور نیز هست. این ماده در تسکین و آرام شدن انواع گلودرد و سرفه خشک موثر است.
نکات احتیاطی

چای نعناع معمولا بی خطر است اما مادران باردار و شیرده باید چای نعناع کم بخورند. افرادی که دارای سابقه سقط جنین هستند در دوران بارداری از مصرف نعناع باید اجتناب ورزید. معدود عوارض منفی ناشی از کپسولهای پوشش دار روده ای روغن نعناع عبارت است از : بثورات پوست، سوزش سردرد، ضربان پایین قلب و لرزش عضله. منتول یا روغن نعناع که روی پوست مالیده شده باشد می تواند سبب بروز التهاب یا بثورات پوستی گردد. روغن نعناع باید رقیق شود و میزان مصرف آن باید کم باشد چون میزان مصرفی بالا سبب آسیب دیدگی کلیه میشود. منتول خالص سمی است و نباید مصرف دالی شود. روغن نعناع و نتول را نباید به صورت نوزادان و کودکان مالید. دقت کنید که روغن و تنتور تهیه شده از نعناع را اشتباه نگیرید

 



Weblog Themes By Pichak

<< مطالب جدیدتر ........ مطالب قدیمی‌تر >>

موضوعات

آرشیو مطالب

درباره وبلاگ


دوستان به وبلاگ من خوش اومدین حتما نظر بدین منتظر نظرات سازنده شما هستیم (وه خیر بین)

s

Created By Webloger.5u.com

*
*
*
*
*
*
*

Powered by webloger ◄┤

Powered by webloger ◄┤

كد موسيقي براي وبلاگ

value= /script

  • ایران موزه | پاپو مارکت