گولباخی باخانی سه لا سی باوه جانی

به وبلاگ من خوووووووووووش اومدید دوستان

تاريخ : سه‌شنبه ٢٩ آذر ۱۳٩٠ | ٩:٠۱ ‎ق.ظ | نویسنده : خداداداحمدی مهندس باغبانی

چکیده:

شهرستان شهرضا  علاقه مندان زیادی به رشته گلخانه‌داری دارد که از سال ها قبل فعالیت خودرا شروع کرده اند و روز بروز نیز برتعداد آنها افزوده می شود.

شرایط محیطی گلخانه گرچه از نظر دما و رطوبت و… مناسب رشد و نمو گیاهان است اما مناسب ترین شرایط جهت رشد آفات و بیماری های گیاهی نیز می باشد که با عدم آشنایی اصول علمی این مشکلات منجر به خسارت های جبران ناپذیر می شود. این پژوهش به منظور بررسی برخی از شایع ترین مشکلات کشت های مختلف گلخانه ای درمنطقه شهرضا وارائه راه ها و روشهایی که قبلاٌ مورد اجرا قرار گرفته اند ونتیجه بخش بوده اند، به رشته تحریر درآمده است . راهکارها با روشی ساده بیان شده اند تا به بهترین شیوه مؤثر واقع شوند. امید است در آینده کشاورزان وگلخانه داران به سطحی از تجربیات ودانش علمی برسند تا از بروز این گونه مشکلات پیشگیری و به آسانی با آن ها مبارزه نمایند.

 http://media.farsnews.com/Media/8712/ImageReports/8712230752/25_8712230752_L600.jpg

مقدمه:

استان اصفهان دارای 140000 متر مربع سطح زیر کشت های گلخانه ای است که از این مقدار به شهرستان شهرضا درحدود  …کل استان یعنی 25000 متر مربع اختصاص می یابد .(اطلاعات وآمار موجود در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شهرضا).

همان گونه که آمار نشان می دهد، کشاورزان وعلاقه مندان زیادی در سال های اخیر به این حرفه توجه خاصی نشان داده اند. به طوری که روند افزایش سطح زیر کشت گلخانه ای شهرضا از همه شهرستان های استان بیشتر است . متاسفانه در سال های اخیر گلخانه داران با مشکلات متعددی در روند تولید محصولات روبرو شده اند که این مسئله باعث کاهش اقبال عمومی به این نوع فعالیت شده است. در ابتدا و قبل از بررسی مشکلات به دلایل بروز آنها می پردازیم:

1-  در دسترس نبودن اطلاعات علمی مورد نیاز برای کشاورزان و گلخانه داران ، به نحوی که تولید کنندگان اطلاعات فنی مورد نیاز خودرا به طور پراکنده از تجربیات دیگران دریافت می کنند که این امر گرچه لازم است ولی کافی نیست ، زیرا بعضی اطلاعات منطبق براصول علمی نیست.

2- استفاده مکرر از سموم شیمیایی که سبب ایجاد مقاومت درآفات وعوامل بیماریزا شده وافزایش هزینه مبارزه و خسارت ناشی از آفات و بیماریها را به دنبال داشته است.

3- کاهش نزولات آسمانی باعث پائین رفتن سطح آبهای زیر زمینی و بعضا افزایش شوری آبهای مورد استفاده شده است که کشت محصولات گلخانه ای را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.

4- بالا رفتن رو افزون هزینه های تولید و ثابت ماندن قیمت فروش محصول، صرفه اقتصادی این کشت ها را کاهش داده است.

با وجود همه موراد فوق امروزه کشت گلخانه ای در اقتصاد کشورهای صاحب نام این حرفه نظیر ترکیه نقش قابل توجهی دارد و بخش عمده چرخه اقتصادی این ممالک در بخش کشاورزی وخصوصا کشت های گلخانه ای به چرخش در میآید. در کشور ما نیز با وجود زیر ساخت های اصلی کشاورزی یعنی خاک وآب مناسب و چهار فصل بودن شرایط محیطی کشت های گلخانه ای میتواند همچون قبل باقی بماند و مطابق با فن آوری روز توسعه یابند.

http://static.niazerooz.com/Im/O/87/0506/L6335271916460.jpg

هدف پژوهش:

هدف از این تحقیق بررسی موانع ومشکلات روز افزون کشت های گلخانه ای درمنطقه وارائه راهکارهای مناسب می باشد. لازم به ذکر است که این راهکارها صرفا جنبه تئوری ندارند ودر عمل به کارگرفته شده اندونتیجه بخش بوده اند . نگارنده از سال 1378 تاکنون به اشکال مختلف دست اندر کار تولید محصولات گلخانه ای بوده است و با مشکلات تولید روبرو شده و با کمک تجارب ارزنده سایرین و پیشرفت های علمی روز دنیا ، سعی بر ارائه راهکارهای مناسب نموده است .

-بررسی موانع ومشکلات گلخانه های منطقه:

         1-  مشکلات عمومی :

1-1-     عدم دسترسی به آب شیرین:

کیفیت آب آبیاری خصوصا از نظر شوری حائز اهمیت بسیاری است . خاک های شور دارای مقادیر زیادی املاح محلول هستند به طوریکه در رشد ونمو گیاه اختلالاتی ایجاد میکنند. هدایت الکتریکی عصاره اشباع ( EC) در این خاک ها بیش از 4 میلی موس بر سانتی متر می باشد. اصلاح این خاک ها وخروج املاح اضافی از منطقه ریشه مستلزم زهکش مناسب است . چون برای اصلاح این
خاک ها باید املاح محلول را بوسیله مقدار زیادی   آب از ناحیه ریشه گیاهان شست و به اعماق خاک برد . لذا در صورتی که وضع زهکشی خاک مساعد نباشد، اضافه نمودن این مقدار آب منجر به بالا آمدن سفره آب زیرزمینی شده ونه تنها موجبات اصلاح خاک را فراهم نمی کند بلکه منجر به تجمع املاح در سطح خاک می شود . در صورت وجود زهکش مناسب میتوان با عمل آبشوئی اقدام به اصلاح خاک نمود. البته اصلاح خاک های ریز بافت خیلی کندتر صورت می گیرد وبه خصوص اگر خاک دارای لایه رسی و کاملا فشرده تحت الارضی باشد ، مشکل آبشوئی دو برابر می شود. درآبشوئی خاک به این نکات باید توجه نمود:

الف- خاک باید معمولا مرطوب باشد تا به این وسیله از افزایش غلظت محلول خاک جلوگیری به عمل آید .در غیر این صورت گیاهان صدمه خواهند دید .

ب-مقدار آب آبیاری درهر نوبت باید به قدری باشد که بتواند مقداری از املاح را بشوید و به زهکش ها منتقل کند.

ج- سطح خاک می باید مسطح باشد ودر نتیجه آب به طور یکنواخت به درون آن نفوذ نماید.

1-2- باد خیز بودن منطقه:

باتوجه به وزش باد غالب ازجهت جنوب غربی، در ماههای آذر، اسفند و فروردین وجهت جلوگیری از خسارت ناشی از پاره شدن پلاستیک و از بین رفتن اسکلت گلخانه باید تدابیری اندیشید. به این منظور نباید احداث تونل های گلخانه عمود برجهت باد غالب باشد . که در این صورت در اثر ایجاد مقاومت در برابر باد بروز خسارت حتمی است . احداث باد شکن نظیر دیوار و یا کاشتن نهال درختان در اطراف گلخانه می تواند در کاهش سرعت باد مؤثر باشد .

1-3-بسته بندی نامناسب:

امروزه روش بسته بندی محصول، ازنظر کیفیت مواد مصرفی وحفظ ظاهر مناسب در بازار پسندی محصول نقش زیادی دارد. عموما در منطقه ،بسته بندی ها به صورت سنتی انجام می شود. این نوع بسته بندی ، کیفیت مناسب جهت نگهداری و حفظ محصول را ندارد وازجهت دیگر ازنظر ظاهری ساده وغیر قابل توجه هستند از این رو استفاده از روش های جدید بسته بندی دارای اهمیت به سزائی است.

1-4- وجود مسافت زیاد بین محل تولید تا مصرف:

عموما بازار مصرف محصولات تولیدی منطقه ، تهران و یا اخیرا کشورهای حاشیه خلیج فارس وکشورهای آسیای میانه می باشد که وجود تجهیزات حمل ونقل سریع السیر به منظور جلوگیری از افت کمی و کیفی محصول دارای اهمیت است . در بسیاری موارد، تولید حجم زیادی از محصولات کشاورزی در مدت زمانی محدود، به علت افزایش عرضه باعث افت ناگهانی قیمت می شود. یکی از مشکلات تولید محصولات گلخانه ای این است که در صورت پائین بودن کشش بازار و به فروش نرفتن محصول در مدتی معین ، امکان فاسد شدن محصول وجود دارد. بنابراین برنامه ریزی جهت عرضه محصول در زمان مناسب به بازار ونگهداری کوتاه مدت محصول وتنظیم بازار ضروری است .

1- 5- تامین سوخت وگرمای مناسب در فصل سرد:

باتوجه به این که معمولا در فصل سرد سال دمای شبانه سردتر از 10-درجه سانتی گراد برای گلخانه های منطقه ایجاد خطر می نمایدو وجود حداقل 20-15 شب که دما در این حد است تامین به موقع سوخت که عموماٌ گازوئیل می باشد حائز اهمیت فراوانی است و پیش بینی مخازن ذخیره به اندازه کافی ضروری به نظر می رسد . همچنین نکته ای که اغلب گلخانه داران کمتر توجه می کنند عایق بودن ، لوله های  انتقال گازوئیل است که در سرماهای شدید دچار یخ زدگی می شوند. توجه می شود حتی المقدور امکانات گاز انتقال گاز برای گلخانه فراهم شود در اینصورت مشکلات مربوط به سوخت در فصل سرد کمتر خواهد شد .

همچنین به تجربه ثابت شده است که گرم کردن گلخانه های به هم پیوسته سریعتر وکامل تر از گلخانه های مجزا انجام می شود که این به دلیل گردش کامل هوای گرم وجابجایی آن با هوای سرد
می باشد . انتخاب کوره های تولید حرارت بایستی براساس داشتن بهترین بازده حرارتی صورت
می گیرد که با حرکت دود گرم ناشی از سوختن گازوئیل درون لوله ها پر پیچ و خم گرما به محیط اطراف بازگردانده می شود. نکته ای که وجود دارد وجود لوله های با پیچ و خم زیاد در برخی از این کوره ها سبب ایجاد توقف دوده در مسیر حرکت دوده وایجاد گرفتگی می شود که در نهان انشعاب سیستم کوره حرارتی باید به این مسئله توجه نمود.

2-مشکلات تخصصی گلخانه .

2-1- مشکلات تولید خیار گلخانه ای در منطقه:

تولید خیار ، با توجه به حساسیت هایی که این محصول ازنظر بافتی و ژنتیکی دارد نیاز به برخی شرایط واقدامات ویژه دارد . گلخانه داران منطقه همزمان با شروع فعالیت خود عموما علاقه مند به کشت خیار بودند ولی به تدریج مشکلات این کشت به حدی رسیده است که تقریبا از کشت این محصول صرفنظر می شود. اهم مشکلات تولید خیار درمنطقه به قرار زیر است :

1-2-1- بیماری مرگ گیاهچه در ابتدای رشد بوته درمراحل 6-4 برگی بوته .

2-2-1- بیماری پژمردگی فوزا ریومی درمراحل بلوغ بوته.

به طور کلی مناسبترین روش کنترل و پیشگیری این بیماری های قارچی کاهش رطوبت خاک ومحیط است . به این منظور کوتاه کردن مدت زمان آبیاری ، استفاده از آبیاری قطره ای به جای آبیاری غرقابی ، تهویه مناسب و به موقع گرم کردن گلخانه حایز اهمیت هستند. همچنین استفاده از قارچکش هایی نظیر مانکوزب پودری درمحل طوقه باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد شد .

http://www.bushehr-anreo.org/newsimages/uploads/2012_2_12_10_49_50705.5475tomato_rockwool.jpg.jpg

3-2-1- مگس منیوز:

از آفات مهمی که به کشت خیار به شدت خسارت میزند آفت مگس مینوز است.

(تصویر شماره یک ودو)

مگس مینوز در سطح زیرین برگ تخم ریزی می کند. تخم ها که بیضوی و زرد رنگ هستند ، پس از 7-5 روز تولید لارو می کند که این لاروها خودرا به پارانشیم برگ می رسانند واز آن تغذیه
می کنند. در صورتی که آلودگی درحد زیاد باشد به عملکرد محصول خسارت وارد می نماید.(4)

لارو پس از مدتی تغذیه از برگ خارج و به شفیره تبدیل می شود و به داخل خاک می افتد.

اعمال مراحل زیر بلافاصله بعداز مشاهده اولین خسارت مینوز میتواند به طور کامل آفت را کنترل نماید.

الف- حذف کامل برگ های پائینی گیاه که آلوده به لارو مگس هستند ودر ادامه خروج برگ ها از گلخانه و سوزاندن آنها به طور کامل .

ب- استفاده از توری های پارچه ای در محل پنجره ها خصوصا پنجره های کناری، به منظور جلوگیری از ورود مگس مینوز از محیط بیرون به داخل گلخانه.

ج- مالچ کشی پای بوته ها با استفاده از پلاستیک سیاهرنگ به منظور جمع آوری شفیره هایی که از روی برگ به زمین افتد.

و- استفاده از گوگرد پودری پای بوته ها به این منظور که نوزاد مگس خارج شده از شفیره درمواجه با گاز گوگرد از بین برود.

ھ- استفاده از سموم تدخینی نظیر دی کلرووس به صورت خالص، به این منظور داخل ظروف کوچک پلاستیکی مقادیر کمی سم ریخته ودر محل های مختلفی زیر بوته ها قرار می گیرند. با توجه به تدخینی بودن این سموم . بوی سم در فضای گلخانه قرار میگیرد وباعث از بین رفتن مگس مینوز خواهد شد.

و- سمپاشی با سموم نظیر دی کلرووس به طور مرتب تا موقع کنترل آفت با توجه به اینکه چرخه زندگی مگس مینوز به طور مرتب درحال تکرار است. استفاده مکرر از سموم آفت کش حایز اهمیت است.

 

 

http://media5.irna.ir/1391/13910615/80310134/80310134-2969476.jpg

 

2-2- مشکلات تولید گوجه فرنگی گلخانه ای:

باتوجه به مقاومت بیشتر گوجه فرنگی نسبت به شوری خاک، دمای پائین وکلا استر س  های محیطی کشت آن رو به توسعه است . از آفات مهم گوجه فرنگی مگس سفید است که باتوجه به سرعت تکثیر بسیار بالای آن می تواند به مقدارزیادی ایجاد خسارت نماید. همچنین بیماری قارچی خشکیدگی ساقه که در فصل سرد سال با وجود رطوبت نسبی بالای هوا به وقوع می پیوندد و باعث خشکیدن کل بوته می شود. اما مهمترین بیماری کشت گوجه فرنگی را در گلخانه دچار مشکل نموده است بیماری ویروس موزائیک توتون می باشد .

 

 

1-2-2- بیماری موزائیک توتون   (Tmv) Tomato mosaic virus :

ویروس موزائیک توتون گیاهان متعددی نظیر گوجه فرنگی ، فلفل ، بادمجان ، وتوتون را مورد حمله قرار میدهد، درگوجه فرنگی ویروسTmv باعث ایجاد نقاط تیره وروشن روی برگ می شود. نقاط با رنگ تیره تر ضخیم تر از نقاط با رنگ روشنتر هستند نژادهای خاصی از ویروس می توانند ایجاد حالات نکروزه و چسبناک روی میوه کنند. گیاهان آلوده به ویروس از بین نمی روند بلکه عملکرد وکیفیت میوه شان به شدت پائین می آید .

http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/Images/Impt_Diseases/131B_Tom_Tobacco.jpg

 

http://atinadiffley.com/wp-content/uploads/tobacco-mosaic135.jpg

ویروس موزائیک توتون بسیار فعال است ومیتواند روی خاک آلوده ، پوشش بذر وروی محصولات حاصل از توتون(سیگار) وجود داشته باشد . ویروس به آسانی از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می شود. در ایالت کانزاس آمریکا چندین نوع بیماری ویروس در گوجه فرنگی وجود دارد . میزان خسارت از 5% تا 90% می باشد که بستگی به نژاد ویروس رقم گوجه فرنگی، سن گیاه در زمان آلودگی، دما میزان توسعه ویروس ووجود سایر بیماری ها دارد . ویروس موزاییک توتون ماه ها می تواند روی حشرات ، وسایل ، شاسی های گلخانه وخاک به مدت سال ها زنده باقی بماند. این بیماری به آسانی توسط تماس گیاه آلوده به گیاه سالم منتقل می شود.(5).

کنترل بیماری  Tmv:

بلافاصله پس از ایجاد بیماری در گیاه ، بیماری قابل کنترل است با رعایت نکات زیر می توان آلودگی را کنترل نمود:

 

الف رعایت اصول بهداشت گلخانه :

گیاهان آلوده باید فورا از گلخانه خارج شوند تا از پراکنده شدن بیماری جلوگیری گردد. علف های هرز به عنوان میزبان ویروس هستند که باید به موقع کنترل شوند. همچنین از استفاده از محصولات حاصل از توتون نظیر سیگار در گلخانه باید جلوگیری نمود.(5).

ب- ضد عفونی بذر:

ضدعفونی بذر که بوسیله شستشوی بذر با مواد شیمیایی انجام می گیرد . روش کار به این صورت است که با 2 پیمانه هیپو کلریت سدیم 25/5% در 8 پیمانه آب یک محلول ضد عفونی تهیه
 می شود. بذر گوجه فرنگی تازه وخشک را به مدت 40 دقیقه در این محلول قرار می دهیم . سپس بذور را خارج ودر معرض هوای آزاد خشک می نمائیم. باید دقت کرد که این عمل روی بذور گران قیمت انجام نمی شود زیرا تاثیر منفی در جوانه زنی بذر دارد.(5)

ج- ضد عفونی وسایل نظیر قیچی هرس:

قیچی های هرس را میتوان با قرار دادن دردمای 300 درجه فار نهایت به مدت 30 دقیقه ضدعفونی نمود. همچنین قرار دادن آن ها درمحلول 1% فرمالدئید ویا محلول هیپو کلریت سدیم 25/5 % به نسبت  sباعث ضدعفونی خواهد شد .(5)

ر- کنترل شته ها: باتوجه به اینکه شته ها یکی از عوامل انتقال ویروس Tmv هستند . چنانچه در بخشی از گلخانه آلودگی به شته وجود دارد سریعا باید نسبت به کنترل آن اقدام نمود.

به این منظور بایستی هر کارگر 2 قیچی داشته باشد که یکی در محلول وایتکس 10% قرار
 می گیرد و کارگر با قیچی دیگر هرس می کند. پس از هرس یک لاین گوجه قیچی درمحلول
 ضد عفونی قرار می گیرد و برای لاین دوم از قیچی موجود  در محلول ضدعفونی استفاده می شود. استفاده از این روش عملا بیماری Tmv  را کنترل نموده است .

و- تقویت بوته با کودهای ازته: باتوجه به اینکه تکثیر ویروس در داخل سلول گیاهی بسیار سریع انجام می شود ، با دادن کودهای ازته می توان سرعت تکثیر سلول های گیاهی را بالا برد به شکلی که بررشد ویروس غلبه نماید.

ز- کاهش ارتباط کارگران با بوته های آلوده:

 به این منظور بهتر است که کارگر یا کارگرانی که به طور اختصاصی ،کار برروی بوته های آلوده به ویروس را انجام می دهند ، پس از پایان کار لباس و دست خودرا ضد عفونی نمایند.

د- استفاده از تکنیک پیوند:

پایه بادمجان باتوجه به مقاومت که به ویروس Tmv دارد، می تواند مقاومت را به پیوندک منتقل نماید. بنابراین با انتخاب رقم گوجه مناسب از نظر علمکرد و بازار پسندی و پیوند برروی پایه بادمجان می توان به بوته های مقاوم به ویروس دست یافت .

و- استفاده از ارقام مقاوم به ویروس Tmv:

درکشت های ازمایشی برای بیماری  TMV در ارقام مختلف گوجه فرنگی ، برخی ارقام مقاومت نسبی تا کامل نشان میدهند. به عنوان مثال رقم  INFINITY , BAARAKA نسبت به رقم مشهور  FALCATO مقاومت خیلی بیشتری نسبت به  TMV دارند.

 

 

2-2-2- کاهش عملکرد گوجه فرنگی در فصل سرد به دلیل کاهش گرده افشانی:

کاهش عملکرد گوجه فرنگی خصوصا در فصل زمستان بدلیل عدم انجام گرده افشانی مناسب می باشد که این مسئله درمنطقه باعث ایجاد خسارت می شود.

گوجه فرنگی گیاهی خود گرده افشان است. یعنی گرده یک گل  مادگی همان گل را تلقیح می کند. در کشت های فضای آزاد، باد به انتقال گرده روی کلاله مادگی کمک می کند ولی درگلخانه نیاز به لرزاندن بوته ها است . اخیرا به این منظور از دمنده های الکتریکی که در لابلای بوته ها ایجاد حرکت هوا میکند، استفاده می کنند. لرزش در روزهای ابری درگرده افشانی موثر نیست. زیرا رطوبت بالای هوا باعث جلوگیری از جوانه زنی از گرده می شود. گرده افشانی باید بین ساعات 10 صبح تا 3 عصر انجام گیرد . رطوبت گلخانه در این زمان کم و مناسب جوانه زنی دانه گرده است .اخیرا گونه خاصی از زنبور به نام( BUMBLE BEE) برای گرده افشانی درگلخانه ها مورد استفاده قرار
می گیرد .( 8 و 10 ).

3-2-2- بیماری پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی

ارقام مختلف گوجه فرنگی نسبت به این بیماری متفاوت است. این بیماری به دلیل کمبود کلسیم در مرحلة نمو و تمایز میوه اتفاق می افتد.

http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/images/tomatoes/disorders/tomato_sunscald2_zoom.jpg

 

http://www.kavinco.com/FTD/DiseasePic/gojefarangi/6c.jpg

 

http://www.allotment.org.uk/garden-diary/uploads/Image/blog-photos/blossom-end-rot-tomatoes.jpg

اهم دلایل وجود این بیماری عوامل زیر می باشد. (6)

1 – دورة طولانی مدت خشکی . 2 – عدم وجود کلسیم قابل جذب در خاک .  3- بالا بودن شوری خاک

استفاده از کود های کلسیم دار مانند نیترات کلسیم در خاک عملاٌ نتیجه بخش نبوده است. محلولپاشی کود های  کلاته کلسیم دار نظیر wuxal  اثر مثبت داشته است .

2-3- مشکلات تولید فلفل در گلخانه:

باتوجه به اختلاف دما ورطوبت در شبانه روز درگلخانه خصوصا در فصل زمستان ، توسعه قارچ ها درگلخانه به شدت انجام می گیرد که دمای پائین و رطوبت بالا باعث توسعه قارچ هایی نظیر
 ALTERNARIA و BOTRYTIS و…. می گردد. بیماری قارچی خشکیدگی ساقه فلفل در شرایط رطوبت بالا در گلخانه ایجاد می گردد و به سرعت توسعه می یابد . بعداز انجام هرس روی بوته عامل بیماری ازمحل زخم ها وارد بوته می شود. ادامه فعالیت قارچ  ایجاد لکه خشکیده روی ساقه واز بین رفتن بخش عمده ای از ساقه می شود که پژمرده شدن کل بوته را در پی خواهد داشت ، با کاهش رطوبت محیطی گلخانه که با کم کردن زمان های آبیاری افزایش تهویه محیطی میسر خواهد شد و همچنین جلوگیری از اختلافات بالای دمائی شب و روز در فصل زمستان که با گرم کردن گلخانه انجام می گیرد، می توان از توسعه بیماری جلوگیری نمود.

1-2-3- بیماری فیزیولوژیک پوسیدگی گلگاه فلفل : (تصویر شماره 5):

- بیماری پوسیدگی گلگاه با کاهش جذب و جابجایی کلسیم به میوه به وجود می آید . کمبود کلسیم در اثر یک یا چند عامل ایجاد می شود.کمبود Ca در محلول خاک ، بالا بودن شوری آب آبیاری . آبیاری بدون  برنامه به طوری که ورود آب به خاک نوسان دار باشد و بالا بودن شدت تابش خورشید. 

کمبود Ca باعث کاهش استحکام دیواره سلولی گیاهی می شود ونهایتاٌ بافت سلول واندام های گیاهی از بین می رود .  با توچه به این که بروز این بیماری در فصل گرم سال شایع است ، احتمال همراهی آفتاب سوختگی میوه به همراه این عارضه فیزیولوژیک وجود دارد. لذا کاهش دمای محیطی گلخانه و کاهش نفوذ نور  به گلخانه از طریق ایجاد مواد پوششی نظیر مل برروی پلاستیک ها نتیجه بخش میباشد . (7 )

از طرف دیگر باتوجه به کاهش جذب Ca درمواقع زیاد بودن Mg درمحلول خاک ، استفاده از این عنصر باید کنترل شده باشد.

همچنین با توجه به بالا بودن PH خاک های منطقه، امروزه استفاده از اسید جهت کاهش PH به دلایل تاثیر آن در افزایش جذب میکرو المنت ها مرسوم شده است. Ca عنصری است که در PH های اسیدی حالت رسوب پیدا می کند وجذب نمی شود. لذا استفاده از اسید جهت کاهش PH باید به صورت کنترل شده انجام گیرد . جهت درمان عوارض ناشی از کمبود CA در فلفل از محلول پاشی  کلات کلسیم استفاده می شود که عملا استفاده از روش محلول پاشی مؤثر تر از روش مصرف خاکی بوده است .

 

نتیجه گیری و بحث :

باتوجه به مطالب ذکر شده . گرچه برخی از مشکلات تولید درگلخانه درمنطقه به صورت یک معضل عمومی درآمده است ، که به تولید برخی از محصولات خسارت وارد نموده است . اما استفاده از برخی روش های ذکر شده می تواند به تولید بهتر و بیشتر منجر گردد. بنابراین عدم توجه به برخی از نکات باعث بروز خسارت های غیر قابل جبران شده است . با استفاده از روش های ذکر شده ، به موقع و به روش صحیح می توان سبب افزایش تولید وبهره وری می گردید. در ادامه برخی روش ها جهت انجام پیشگیری توجیه می گردد.

1-      ایجاد امکانات کنترل دما، رطوبت نسبی،  Co2 و… که در اینصورت کنترل آفات وبیماری ها به نحو بهتری انجام می گیرد .

2-           نصب توری های ضد حشره درتمامی مبادی ورودی وپنجره ها .

3-           حفظ گیاهان ازتنش های رطوبتی و حرارتی.

4-           توجه به مقاومت به آفات و بیماریها دربرخی ارقام در زمان کشت.

5-           بهداشت گلخانه قبل از کاشت، در طول دوره بهره برداری و پس از پایان دوره.

6-           استفاده از کارت های زرد جاذب حشرات.

7-           بررسی مرتب بوته های موجود درگلخانه از نظر آلودگی به افات و بیماری ها.

8-      باتوجه به پیچیده بودن روابط آب و خاک وگیاه در کشت های خاکی استفاده از روش های هیدروپونیک جهت افزایش عملکرد قابل توصیه است. (1)

 

فهرست منابع :

1-ستاد ایجاد شهرک های گلخانه ای. راهنمای تولیدات گلخانه ای کشت هیدروپونیک. شرکت عمران شهرهای جدید. 1383 .

2-نصوحی، غلامحسین. خیار داربستی. نشر صنوبر 1380 .

3-هنری، وافوت. مبانی خاکشناسی. ترجمه شهلا محمودی، مسعود حکیمیان، انتشارات دانشگاه تهران 1377 .

4.A.Roben, Common Problems for vegetable crops-leaf miner. 2006, University of illinotes entension.

5.B. Boaro, 2004. Tobacco Mosaic virus of tomato. k. state Research and Extension.

6.Blosoom – End Rot of tomato. 2002. IPM IntegratedPestmanagement.

7.Elio Jovicich, Daniel J., 2006. Production Of Greenhouse Grown Peppers  in  Florida,University of  Florida Ifas  Extension.

8.G.J. Hochmuth. 2006, Production of Greenhouse Tomatoes,FloridaGreenhouse. Vegetable production Handbook Vo13,Universityof Florida IFAS  Extension.

9.Guy . v. Goodliny, 2006, virus  Diseases  of  Greenhouse  Tomato  and their Management, Plant pathology Extension,North CarolinaStateUniversity.

10.V.home . 2002, Greenhouse  Tomatoes,Oregon state  University.

 

 

فهرست منابع :

1-ستاد ایجاد شهرک های گلخانه ای. راهنمای تولیدات گلخانه ای کشت هیدروپونیک. شرکت عمران شهرهای جدید. 1383 .

2-نصوحی، غلامحسین. خیار داربستی. نشر صنوبر 1380 .

3-هنری، وافوت. مبانی خاکشناسی. ترجمه شهلا محمودی، مسعود حکیمیان، انتشارات دانشگاه تهران 1377 .

4.A.Roben, Common Problems for vegetable crops-leaf miner. 2006, University of illinotes entension.

5.B. Boaro, 2004. Tobacco Mosaic virus of tomato. k. state Research and Extension.

6.Blosoom – End Rot of tomato. 2002. IPM IntegratedPestmanagement.

7.Elio Jovicich, Daniel J., 2006. Production Of Greenhouse Grown Peppers  in  Florida,University of  Florida Ifas  Extension.

8.G.J. Hochmuth. 2006, Production of Greenhouse Tomatoes,FloridaGreenhouse. Vegetable production Handbook Vo13,Universityof Florida IFAS  Extension.

9.Guy . v. Goodliny, 2006, virus  Diseases  of  Greenhouse  Tomato  and their Management, Plant pathology Extension,North CarolinaStateUniversity.

10.V.home . 2002, Greenhouse  Tomatoes,Oregon state  University.

 

 



Weblog Themes By Pichak

<< مطالب جدیدتر ........ مطالب قدیمی‌تر >>

موضوعات

آرشیو مطالب

درباره وبلاگ


دوستان به وبلاگ من خوش اومدین حتما نظر بدین منتظر نظرات سازنده شما هستیم (وه خیر بین)

s

Created By Webloger.5u.com

*
*
*
*
*
*
*

Powered by webloger ◄┤

Powered by webloger ◄┤

كد موسيقي براي وبلاگ

value= /script

  • ایران موزه | پاپو مارکت