آرتشیو (کنگرفرنگی)

آرتیشو

آرتیشو Artichoke با نام علمی Cynara cardunculus  گیاهی است که بومی نواحی جنوب اروپا و اطراف مدیترانه می باشد .

گیاهی است که طول آن به 1.5 تا 2 متر می رسد .با برگهایی قوسی شکل و بشدت لوبوله دارای رنگ سبز مایل به زرد و به طول 50 تا 82 سانتی متر .

گلهای این گیاه به قطر 8 تا 15 سانتی متر در انتهای گیاه در مقیاس های مثلثی شکل قرار دارد .

منشا آرتیشو کاملا شناخته شده نیست اما گفته می شود که منشا آن شاید مغرب ( شمال افریقا ) باشد .

عبارت عربی این گیاه " ارضی شوکی " است که به معنی زمین خاردار است .

آرتیشو گیاهی است بسیار مقوی و سر شار از کربوهیدرات و پروتئین و ویتامین و عناصر کمیاب .

این گیاه حاوی ترکیبات زیر است :

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

220 kJ (53 kcal)

Carbohydrates

10.51 g

Sugars

0.99 g

Dietary fiber

5.4 g

Fat

0.34 g

Protein

2.89 g

Thiamine (Vit. B1)

0.05 mg (4%)

Riboflavin (Vit. B2)

0.089 mg (6%)

Niacin (Vit. B3)

0.111 mg (1%)

Pantothenic acid (B5)

0.240 mg (5%)

Vitamin B6

0.081 mg (6%)

Folate (Vit. B9)

89 μg (22%)

Vitamin C

7.4 mg (12%)

Calcium

21 mg (2%)

Iron

0.61 mg (5%)

Magnesium

42 mg (11%)

Phosphorus

73 mg (10%)

Potassium

276 mg (6%)

Zinc

0.4 mg (4%)

Manganese

0.225 mg

در برگ و مغز ساقه آرتیشو ترکیبی به نام سینارین cynarin وجود دارد که باعث افزایش ترشح صفرا می گردد .از دیگر خواص دارویی این گیاه خاصیت مدری آن است .همچنین در هضم غذا موثر است . تاثیرات آن در بهبود وضعیت و کارکرد کبد و تاثیر روی کیسه صفرا به اثبات رسیده است .. همچنین این گیاه باعث بالا رفتن نسبت HDL/LDL خون می گردد . باعث کاهش غلظت کلسترول خون می گردد که این یکی میتواند خطر آرترواسکلروزیس و بیماری های عروق کرونری را کاهش دهد .

عصاره حاصل از برگ های  این گیاه باعث کاهش غلظت کلسترول بواسطه مهار آنزیم HMG-CoA reductase می گردد.

از این گیاه در کشورهای مختلفی چای آرتیشو (تی بگ ) و غذاهای متنوعی در دسترس می باشد .

بنابر این توصیه می کنم در این فصل که کنگر ( گونه ای از آرتیشو ) در بازار یافت می شود نهایت استفاده از آن را ببرید .

آرتیشو (کنگر فرنگی) (Artichoke)

   

رومی‌ها در حدود ۲۰۰۰ سال پیش این گیاه را پرورش می‌دادند و به‌عنوان سبزی در سالاد استفاده می‌کردند. آرتیشو در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد. اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت آرتیشو می‌باشد.

 

کلمه Artichoke از کلمه ایتالیائی Articicco مشتق شده که به معنی میوه کاج می‌باشد و آرتیشو هم مانند میوه کاج است. آرتیشو برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان دارد.

 

آرتیشو گیاهی است چند ساله درای ساقه‌ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می‌رسد. برگ‌های آن پهن و دراز مانند برگ‌های کاهو است که به رنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که به شکل میوه کاج یا سیب فلس‌دار است مشاهده می‌شود‌. گلبرگ‌های آن ضخیم‌ و گوشتی بوده و انتهای گلبرگ‌ها ضخیم‌تر است که مصرف خوراکی دارد‌.

 

برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگ‌ها باز نشده و سفت‌ و سبز باشد‌. هنگامی‌که برگ‌های آرتیشو قهوه‌ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می‌باشد‌. فصل آرتیشو معمولاً ماه‌های فروردین و ادریبهشت (‌آپریل و می‌)است‌.

   

ترکیبات شیمیائی

برگ‌های خوردنی آرتیشو دارای اینولین‌، اینولاز و ماده‌ای تلخ به‌نام سینارین Cynarine می‌باشد‌. سینارین خاصیت زیادکننده ترشحات صفرا را دارد و علت صفرا برای آرتیشو داشتن این ماده است‌.

   

جدول مواد موجود در صد گرم آرتیشو پخته

   

انرژی

   

۱۴ کالری

     

پروتئین

   

۱/۵ گرم

     

آب

   

۸۶ گرم

     

مواد چرب

   

۰/۱ گرم

     

مواد نشاسته‌ای

   

۵ گرم

     

کلسیم

   

۲۲ میلی گرم

     

فسفر

   

۴۰ میلی گرم

     

آهن

   

۰/۶ میلی گرم

     

سدیم

   

۳۰ میلی گرم

     

پتاسیم

   

۰ ۲۵ میلی گرم

     

ویتامین آ

   

۴۰ واحد بین المللی

     

ویتامین ب ۱

   

۰/۰۴ میلی گرم

     

ویتامین ب ۲

   

۰/۰۲ میلی گرم

     

ویتامین ب ۳

   

۰/۶ میلی گرم

     
/ 0 نظر / 50 بازدید